Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Nowinka (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Nowinka (gemeente):
De gemeente Nowinka ligt in het district Augustów. Nowinka heeft een prachtige natuur en ligt in het gebied wat ook wel ´de groene longen´ van Polen wordt genoemd. In de gemeente liggen zeer heldere meren waaronder Wigry, Blizno en Kalejty. Meer dan de helft van de gemeente bestaat uit bosgebied, waarvan delen behoren tot het Wigry Nationaal Park en het uitgestrekte bosgebied van Augustów. Het gebied is zeer rijk aan bosproducten, zoals paddestoelen, bosbessen, frambozen en bosaardbeien. De inwoners leven voornamelijk van de landbouw, bosbouw en het agro-toerisme. Zowel ´s winters als ´s zomers zijn er veel activiteiten voor toeristen. In de winter zijn er op de meren ´ijszeiltochten´. In de zomer zijn er talrijke mogelijkheden voor watersport en excursies in de natuur. Er wonen 2.890 mensen in Nowinka op een gebied van 20.384 ha.

De geschiedenis van het gemeente begint in de 16de eeuw, toen voor het beheer van de bossen, nederzettingen werden gesticht. Het gebied is getuige geweest van een groot aantal historische gebeurtenissen. In 1812 trok het leger van Napoleon door het gebied op weg naar Moskou. Enkele jaren later, in 1830, vonden er in het gebied guerrilla-gevechten plaats tegen de Russische bezetter in de zogenaamde Novemberopstand. In de Januariopstand in 1863, opnieuw tegen de Russische bezetter, namen ook veel lokale bewoners deel. Een monument herinnert aan deze gebeurtenissen. De Tweede Wereldoorlog was voor de inwoners ingrijpend. Veel inwoners zijn gedeporteerd en omgebracht. De grens tussen het Russische Rijk en het Derde Rijk liep enige tijd langs het oost van Nowinka stromende riviertje de Blizna. Na de oorlog werd het grotendeels verwoeste gebied opnieuw opgebouwd, waarbij de natuur in tact is gelaten.

Toeristisch interessant
1. Wigry Nationaal Park
Het Wigry Nationaal Park is een prachtig park van bossen en meren en doet een beetje denken aan het Zweedse of Finse merengebied. Gemotoriseerde vaart is op de meren verboden. Het Wigry meer is het grootste meer. Er zijn mogelijkheden om te zeilen, te roeien en kano te varen.
2. Het woud van Augustów
Het woud van Augustów is een bosgebied van ruim 40km bij 40km. Het is het grootste aaneengesloten bosgebied in Polen en kent een grote variëteit aan flora en fauna. Bijzonder is ook de rijke ondergroei in het bos.
3. Kanoroutes
Door de gemeente Nowinka lopen 2 mooie kanoroutes, één over het kanaal van Augustów eb één over het riviertje de Blizna.
4. Het reservaat van het meer van Kalejty
Dit veenachtige bosreservaat met het meer Kalejty ligt in het westen van het woud van Augustów. Het grootste gedeelte van het gebied is begroeid met spar- en dennebos met een ondergroei van verschillende soorten bessen. Op verschillende plekken aan de oevers rukt het veen op en vindt er verlanding plaats. In het oostelijke deel van het reservaat staan geen bomen maar groeit er op het veen een grote verscheidenheid aan planten, waaronder Zonnedauw.
5. Het dorp Monkini
In het dorp staat een oude kerk met unieke architectonische kenmerken. Ook loopt het toeristische smalspoorlijntje van Plociczno naar Krusznik door dit plaatsje.
5. Het dorpje Bryzgiel
Bryzgiel aan het meer van Wigry in het Wigry Nationaal Park is voor het grootste gedeelte een vakantiedorp. Het is toegerust met uitgebreide faciliteiten voor haar bezoekers. In het dorp is een prachtig uitkijkpunt over het eiland Ostrów in het Wigrymeer. Op verschillende plekken kunnen er kano's, waterfietsen etc. gehuurd worden.
6. Szczebra-monument.
Dit monument herdenkt de slachtoffers uit de Augustów regio die zijn gevallen tijdens de Duitse bezetting in de periode 1941/1944.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl