Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Barglów Koscielny (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Barglów Koscielny (gemeente):
Barglów Koscielny ligt in het district Augustów. Het zuidelijke deel van de gemeente behoort tot het Biebrza Nationaal Park. Een prachtig park dat zeer in trek is bij vogelaars. Verder zijn er verschillende meren in de gemeente, waaronder het meer 'Drestwo' en het meer 'Tajno'. De gemeente heeft een oppervlakte van 18.751 ha.

In de vroege Middeleeuwen werd het gebied bewoond door de Baltische stam de Jatvingen. Iets later, in de 13de eeuw, trokken ook de Ridders van de Duitse orde het gebied binnen en richten een basis in bij de rivier de Netta. Er ontstonden hevige gevechten tussen beiden en uiteindelijk werden de Jatvingen uit het gebied verdreven. Omstreeks de 14de eeuw hadden de Litouwers hier de macht. Het gebied was in die tijd echter grotendeels verlaten. Pas in de 16de eeuw werd het gebied opnieuw bewoond. Er vestigden zich onderdanen uit het Groot Hertogdom Litouwen en uit Mazovië. De uitgestrekte wouden van Augustów waren in deze periode grotendeels in handen van de Radziwill familie, een erg invloedrijke Litouwse familie. In 1537 droeg Jan Radziwill zijn land over aan de Poolse Koning Sigismund II Augustus, die er in 1544 de parochie Barglów stichtte. In 1569 werd het gebied officieel onderdeel van het Poolse koninkrijk, toen Polen en het Groot Hertogdom Litouwen, de Unie van Lublin oprichtten.
In de 19de eeuw werd het kanaal van Augustów aangelegd. De aanleg van het kanaal stimuleerde de economische ontwikkeling en creëerde veel banen in de handnijverheid industrie. Daarnaast zorgde de verbindingsroute tussen Warschau en Sint Petersburg voor verdere economische ontwikkeling.
Op 29 november 1830 brak in Warschau de Novemberopstand uit. Dit was een gewapende opstand tegen de Russische macht in Polen. De opstand spreidde zich uit over Polen en in 1831 werd er ook in Barglów Koscielny hevig gevochten. Uiteindelijk wonnen de Russen en continueerden hun heerschappij over de Polen tot 1918. Na de Eerste Wereldoorlog wordt Polen onafhankelijk maar de Russen doen al snel een poging om het verloren land terug te winnen. In augustus 1920 wonnen de Poolse strijdkrachten onverwacht de Slag om Warschau. Deze overwinning leidde tot het einde van de oorlog en bepaalden de grenzen tussen de Sovjetrepubliek en Polen.

Toeristisch interessant
1. Het dorp Barglów Koscielny.
In het dorp ligt een oude begraafplaats met mooie handgemaakte ijzeren kruizen en grafstenen. Er is ook een kapel van de Karwowski's, een familie met veel politieke invloed. Andrzej Karwowski was een generaal, Kazimierz Karwowski diende als secretaris in het Poolse Parlement en verschillende andere familieleden waren parlementslid. Verder staat er een houten beeld van H. Johannes van Nepomuk en is er een gotische kerk uit 1883. In de kerk zijn schilderingen van H. Antonius en H. Johannes van Nepomuk. In het dorp staat ook een monument ter herinnering van de slachtoffers van de oorlog tegen de Bolsjewieken in 1920.
2. De dorpen Pomiany en Labetnik
In Pomiany zijn overblijfselen van een 19e eeuwse stenen hofplein. Er staan stenen boerenhoeven, opgebouwd met natuurstenen van rond 1850. De geschiedenis van het dorp gaat terug tot het begin van de 16e eeuw, toen het terrein overgedragen werd aan Pawel Pomian, een edelman. Na zijn dood werd het gebied opgedeeld, en verviel het aan verscheidene arme edellieden. Hieruit is het dorp Labetnik ontstaan met de restanten van het 19e eeuws plein.
3. Het dorp Tajenko
In Tajenko ligt een oude begraafplaats van Russische en Duitse soldaten uit Eerste Wereldoorlog. Het dorp is gesitueerd aan de oevers van het meer ´Tajno´.
4. Het dorp Drestwo
Het dorp ligt aan het meer ´Drestwo´ en mooie plek voor een actieve vakantie.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl