Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Augustow (stad)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Augustow (stad):
Augustow is een schilderachtig stadje gelegen aan de rivier de Netta tussen het Biale- en Sajnomeer. Eens was het een koninklijke stad en het ontleent sinds 1557 haar naam aan Koning Sigismund II Augustus. In datzelfde jaar ontving Augustow ook stadsrechten. Aan het begin van de 19e eeuw werd gestart met de aanleg van het Kanaal van Augustow. Het kanaal zou ervoor moeten zorgen dat Augustow een belangrijke transithaven zou krijgen en een centrum van importantie zou worden op het gebied van administratie en economie. Door de politieke wending na de 'Novemberopstand' van 1830 zijn deze plannen nooit gerealiseerd is is het kanaal slechts een lokale waterweg. Augustow werd ook niet de hoofdstad van de provincie. De Eerste Wereldoorlog heeft Augustow veel schade toegebracht en in 1922 werd de stad getroffen door een grote brand. De stad is echter snel herbouwd en in de periode tussen de beide wereldoorlogen was Augustow één van de meest snobistische vakantiegebieden van Polen en kreeg het de naam ´Venetië van het Noorden´. Door de pittoreske meren, een zeer uitgestrekt bosgebied van dennen en sparren (Puszcza Augustowska) en gunstige klimatologische omstandigheden ontwikkelde de stad zich na 1945 als toeristisch en recreatief (watersport, vissen) centrum. In 1974 kreeg de stad de status van kuuroord dankzij het gunstige klimaat, modderbronnen en haar medische activiteiten.

Toeristisch interessant
In het centrum van de stad ligt het Sigismund II Augustus-plein, gebouwd in 1860. Er staan 19e eeuwse huurkazernes. De stad kent diverse kerken, waaronder de kerk van het Heilig Hart van Jesus gebouwd tussen 1905 en 1911 en een voormalige orthodoxe kerk (tegenwoordig katholieke kerk van de moeder van Czestochowa) uit de tweede helft van de 19de eeuw. In de stad staat ook een kapel uit 1820 en er is een begraafplaats waar de monumenten en grafstenen gemaakt zijn van afgedankt ijzer.
Het oude postkantoor is een classicistisch gebouw uit 1830 en gereconstrueerd tussen 1958 en 1962. Verder zijn er stenen en houten
villa's en vakantiehuisjes uit de periode 1920 – 1930, pittoresk gelegen in de omringende bossen.
Er zijn twee interessante musea. Het Museum Ziemi Augustowskiej, het regionaal museum, met een permanente etnografische tentoonstelling en het museum Historii Kanalu Augustowskiego, het museum over de historie van het Kanaal van Augustow.
Een bijzondere attractie in de stad is het Kanaal van Augustow. Het kanaal is een opmerkelijk staaltje van hydraulische techniek. Het ongeveer 80 kilometer lange Poolse deel van het kanaal bevat 14 sluizen en verbindt de grote meren van de regio. Een schilderachtige route door het bos van Augustow kan zelfstandig per kayak of in een van de schepen van de witte vloot (rondvaarten) afgelegd worden.
Er zijn diverse faciliteiten voor watersporten zoals waterskiën.
In het Sanatorium Uzdrowiskowe Budowlani kan men terecht bij aandoeningen aan het hart en bloedsomloop, reuma en orthopedische aandoeningen en botbreuken.

VVV
ul. 3-go Maja 31, tel. 087-6432883

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (2 foto's beschikbaar in het hele album)

1 - foto28.jpg   
Foto: E. i M.Wojciechowscy

0 - foto19.jpg   
Foto: E. i M. Wojciechowscy

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
 
Relevante links:
 Stichting Wolka   
(c) Kampereninpolen.nl