Home > Overzichtskaart > Gebieden > Woud van Augustow

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Woud van Augustow:
Het Woud van Augustow vormt een van de meest uitgestrekte bosgebieden in Polen. Het beslaat een oppervlakte van 114.000.000 ha. Sommige delen hebben door de oude bomen en prachtige groene ondergroei een sprookjesachtig karakter. Het gebied wordt in tweeŽn gedeeld door de Czarna Hancza, de belangrijkste rivier uit de regio en verbindt talloze meren, van kleine plassen tot enorme meren. In het noordwesten van dit bosgebied ligt een deel van het Wigry Nationaal Park.

De bossen bestaan voor het grootste gedeelte uit sparren en dennen, sommige van 120 jaar en ouder. In het zuidelijke gedeelte, waar veel stilstaand water is, staan ook veel zwarte elzen, ratelpopulieren en essen.
De fauna bestaat uit de gangbare diersoorten zoals reeŽn, herten, vossen, wilde zwijnen en hazen. Daarnaast komen wolven, elanden, bevers, lynxen en marters voor. Het bos biedt ook een thuis voor bijzondere vogelsoorten als auerhoen, korhoen, zwarte ooievaar en zeearend. Maar ook soorten als bonte strandloper, kruisbek, kramsvogel, parelduiker, bastaard-arend en de velduil komen er voor. In het bos bij de meren komt een zeldzame schildpadsoort voor en in de meren zwemt de zeldzame grote marene. Daarnaast komen in de wateren meer algemene soorten voor zoals paling, brasem, karper, baars en voorn.
De grootste attractie in het bosgebied is het Kanaal van Augustow. Het kanaal is aangelegd tussen 1824 en 1839 en is 102 km lang. Het kanaal bevat 18 sluizen, waarvan er 14 in Polen liggen. Van de sluizen in Polen zijn er 9 in hun oorspronkelijke staat en soms pittoresk gelegen.
De meest kostbare schatten van het gebied zijn ongetwijfeld de Czarna Hancza rivier en het Wigry meer. De Czarna Hancza, een zijtak van de Niemen, is 147 km. lang en ontspringt op de morene heuvels ten noorden van het Hancza meer bij het Suwalki Landschapspark en stroomt door het Wigry meer. In het eerste gedeelte is het een snelstromende rivier. Na het Wigry meer meandert de rivier rustig verder door de velden en het Woud van Augustow. De rivier is een paradijs voor mensen die houden van kanovaren. Het Wigry meer heeft een aanzienlijke oppervlakte (2.187 ha.) en heeft een diepte van 73 meter. De oever is kronkelig en in het meer liggen verschillende eilanden. De eilandjes, inhammen en bossen om het meer hebben op menig bezoeker een betoverend effect. Aan het meer ligt ook een voormalig klooster van de Camaldulenzers. In de omgeving van het meer liggen zo'n 40 andere meren en vennen.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl