Home > Overzichtskaart > Toeristische attracties > Kanaal van Augustow

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Kanaal van Augustow:
Ten tijde van het grote Polen (het Pools-Litouwse gemenebest, 16de t/m 18de eeuw) liepen er twee handelsroutes via natuurlijke waterwegen uit het tegenwoordige Noordoosten van Polen.
De zuidelijke handelsroute liep door het gebied ten zuid-westen van de stad Augustow via de rivieren Netta, Biebrza, Narew en Wisla (ook Vistula of Weichsel genaamd) naar de belangrijke haven- en handelstad Gdansk aan de Oostzee.
De noordelijke handelsroute liep via de rivieren Czarna Hancza en Niemen eveneens naar de Oostzee. Tegenwoordig stroomt de Niemen door Wit-Rusland en Litouwen en de benedenloop vormt de grensrivier tussen Litouwen en Russische enclave van Kaliningrad.
Beide waterwegen waren niet met elkaar verbonden. De waterscheiding van beide gebieden loopt noordoost van de stad Augustow.

Na de Poolse delingen eind 18de eeuw kreeg Pruisen zeggenschap over de benedenloop van de rivier de Wisla. Handel via de zuidelijke handelsroute met de havenstad Gdansk werd praktische onmogelijk vanwege de 'douane oorlog' met Pruisen wat inhield dat er extreem hoge invoerrechten werden geheven.

Om niet meer afhankelijk te zijn van Pruisen werd besloten om de zuidelijke en noordelijke handelsroute met elkaar te verbinden door middel van een kanalenstelsel. Dit leidde begin 19de eeuw (van 1825 tot 1839) tot de bouw van het Kanaal van Augustow. Totaal is het kanaal 101,2km lang en bestaat deels uit gekanaliseerde delen van de riviertjes Netta en Czarna Hancza en verbindt ook diverse meren met elkaar. Het kanaal loopt dwars door het zeer uitgestrekte bosgebied van Augustow.
Ongeveer 80km en 14 sluizen liggen in het Poolse deel, 20km en 4 sluizen liggen in Wit-Rusland. De 18 sluizen overbruggen gezamenlijk een hoogteverschil van 55 meter.

Omdat ook de benedenloop van de Niemen rivier oorspronkelijk door Pruisen liep, bestond tevens het plan om deze rivier via een kanaal te verbinden met de Venta rivier die veel noordelijker bij Ventspils (tegenwoordig in Letland) in de Oostzee uitkomt. Zo kon Pruisen omzeilt worden. Het einde van de 'douane oorlog' zorgde ervoor dat dit deel van het kanalenstelsel nooit werd gebouwd. De oude vertrouwde handelsroutes konden weer worden gebruikt waardoor het Kanaal van Augustow al weer snel zijn economische waarde verloor.

Het kanaal werd ontworpen en gebouwd door de Poolse generaal en architect Ignacy Pradzynski en mag gezien worden als een indrukwekkende en unieke waterbouwkundige constructie uit zijn tijd. Verwacht wordt dat het Kanaal binnenkort op de lijst van de UNESCO Werelderfgoederen geplaatst zal worden.

Het Poolse deel van het kanaal is prima onderhouden en vormt tegenwoordig een geliefde attractie voor watersporters en natuurliefhebbers. De waterweg loopt door een prachtig en zeer pittoresk gebied waar indrukwekkende bossen, kraakheldere meren en uitgestrekte moeraslandschappen elkaar afwisselen. De vele kleine, met handkracht bestuurde sluisjes zijn smaakvol gebouwd en idyllisch gelegen.

Kano's kunnen op diverse plaatsen in Augustow gehuurd worden.
Vanuit Augustow kunnen er diverse rondvaarten worden gemaakt over de meren en door de kanalen.
In Augustow kan het museum over het kanaal worden bezocht dat zich in het classicistische landhuis bevindt van wijlen Ignacy Pradzynski, de ontwerper en bouwer van het kanaal.

Wanneer u over het kanaal gaat kanovaren zorg dan dat u voldoende kleingeld bij u heeft. Bij de sluisjes moet nb. sluisgeld betaald worden.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (4 foto's beschikbaar in het hele album)

3 - foto115.jpg   
Foto: Stichting Wolka

2 - foto96.jpg   
Foto: suwalszczyzna

1 - foto95.jpg   
Foto: Stichting Wolka

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
 
Relevante kaarten te bestellen via www.polenkaarten.nl:
Uitgever Type Gebied Titel Schaal
AtikartToeristischHet bosgebied van AugustowPuszcza Augustowska1:70.000
AtikartToeristischPodlaskie ProvincieWojewództwo Podlaskie1:250.000
AtikartToeristischStad AugustowAugustow1:13.500
WZKartTopografischElkN-34-81/821:100.000
WZKartTopografischGrodnoN-34-83/841:100.000
 
Gekoppelde georganiseerde reizen:
Reis Korte beschrijving
Mazurische meren, 14-daagse kano- kampeerreisEen lange en gevarieerde kanotocht die u vanuit het Wigry Nationaal Park, temidden van de Mazurische meren, via het riviertje de Czarne Hancza, kleine kanaaltjes en meren door het uitgestrekte bosgebied van Augustow leidt. Na de stad Augustow daalt u af naar het zuiden en komt u terecht in de Biebrzamoerassen. Veel kanoervaring is niet nodig, een redelijk uithoudingsvermogen wel. Het water in de riviertjes stroomt niet snel. Omdat de tocht en de etappes soms lang zijn, raden wij u ten sterkste aan eerst enkele malen van te voren te oefenen. Onderweg wordt u twee maal bevoorraad. Meestal slaapt u in tenten, soms bij boeren thuis
 
Gemarkeerde routes in deze omgeving:
Route Korte beschrijving
Fietsroute Eurovelo R11Markering: Groen, op wit bord met fiets

Europesche fietsroute R11, de Oost Europa Route die loopt van de Noordkaap (noordelijkste puntje van Noorwegen) tot Athene. De totale route is 5964km lang. Door Podlasie loopt de route via de volgende plaatsen: Ogrodniki grensovergang met Litouwen - Dusznica - Zegary - Sejny - Danilowice - Bialogory - Pogorzelec - Wysoki Most - Mackowa Ruda - Mikolajewo - Wigry - Str. Folwark - Sobolewo - Brzyzgiel - Monkinie - Serwy - Sucha Rzeczka - Czarny Brod - Studzieniczna - Augustow - Bialowbrzegi - Gabowe Grady - Kopiec - Sosnowo - Tajno Lanowe - Tajenko - Orzechowka - Kuligi - Ciszewo - Stoczek - Pienczykowo - Ruda - ................
(c) Kampereninpolen.nl