Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Rajgrod (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Rajgrod (gemeente):
De gemeente ligt in het merengebied van Elk in het district Grajewo en bestaat uit de stad Rajgrod (2000 inwoners) en 30 dorpjes, waaronder Biebrza, Belda, Woznawies, Rydzewo. De stad Rajgrod ligt aan de autoweg van Warschau naar Kaunas in Litouwen, tussen Grajewo en Augustow. De gemeente kenmerkt zich door een prachtig landschap van natuur met daarin kleinschalige boerderijen. Het gebied spreidt zich uit over een oppervlakte van is 20.716 ha. en er wonen 6222 mensen. Ongeveer 6000 ha is bedekt met bos, 1250 ha bestaat uit water en er zijn enkele natuurreservaten. Het oudste reservaat is het vogelreservaat Czapliniec Belda uit 1958. Dit 12,6 ha grote reservaat is speciaal opgezet om de blauwe reiger kolonie van het gebied te beschermen (Czapla = Reiger). Het reservaat bestaat uit een prachtig dennenbos met bomen tot 180 jaar oud. Een ander reservaat is het elandenreservaat Czerwone Bagno, wat Rode Moeras betekent. Het gebied grenst aan het prachtige Biebrza Nationaal Park waarin u wandelend diep kan doordringen over gemarkeerde paden vanaf het gehucht Grzedy. Verder kent de gemeente talrijke meren waaronder het Rajgrod meer, het Drenstwo meer en het Tajno meer.

In de 12de en 13de eeuw vestigden de Jatvingen zich in dit gebied. Op een heuvel bouwden zij er een nederzetting die zij 'Raj' (Paradijs) noemden. Gród betekent burcht of stad. In 1280 nam de Litouwse prins Narymunt de nederzetting over. Uit die tijd stamt ook de naam Rajgrod. Deze nederzetting was strategisch belangrijk vanwege de handelsroutes van Mazovië naar Litouwen. In 1360 gaf de befaamde koning Casimir III de Grote opdracht tot de bouw van een kasteel op de heuvel van Rajgrod. Het kasteel werd echter nog voordat de bouw klaar was vernietigd door de Duitse orde. In 1509 droeg koning Sigismund I de Oude Rajgrod over aan de gouverneur van Vilnius, M. Radziwill. In 1566 kreeg Rajgrod stadsrechten en werden de rechten van Magdeburg toegekend. Uit deze tijd stamt ook het huidige wapen van Rajgrod, 4 hoefnagels op een gouden achtergrond met de tekst 'Sigillum Civitatis Rajgroden' wat zegel van Rajgrod betekent. Na wisselende heersers verloor de stad in 1870 haar rechten. Pas in 1924 kreeg Rajgrod opnieuw stadsrechten. De twee Wereldoorlogen hebben grote impact op het plaatsje gehad en veel huizen zijn verwoest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in de Biebrzamoerassen ter hoogte van Rajgrod één van de grootste guerilla-gevechten gevoerd tussen het Duitse leger en het Poolse verzetsleger (Armia Krajowa).


Toeristisch interessant
1.Het Rajgrod meer
Dit prachtige post-glaciale meer heeft een oppervlakte van 11,1 ha. Het meer is zeer uitgestrekt en heeft lange grillige uitlopers. De totale omtrek van het meer is 56 km en op sommige plekken is het meer 52 meter diep. Er is een breed scale aan watersport mogelijkheden.
Op een schiereiland in het oostelijk deel van het meer ligt de Kasteelheuvel, 'Góra Zamkowa'.
Waarschijnlijk lag op deze plek de oude nederzetting van de Jatvingen. In de 14de eeuw werd hier een landhuis gebouwd. Er zijn echter geen overblijfselen te zien van vroegere bouwwerken. In het plaatje Opatow staat aan het meer een oud landhuis uit de 19de eeuw van de Niedzwiedzcy familie, de vroegere eigenaars van Opatow.
2.De stad Rajgrod
De stad heeft een neogotische parochiekerk gebouwd tussen 1906 en 1912. Het driehoekige '1000 jaar plein' dateert uit de 16de eeuw met 19de eeuwse Joodse huisjes. Verder staat er in het stadje een kruis ter nagedachtenis aan de Januariopstand uit 1863. In de stad staat ook een 19de eeuwse kapel met een houten kruis met Christus uit begin 1600.
3.Het dorpje Wojdy
Aan de Jegrznia rivier staat een watermolen uit 1911. De molen is gebouwd door Waclaw Moscicki, de laatste eigenaar van het kleine plaatsje.
4.Het dorpje Rydzewo
In het dorpje staat een parochiekerk van hout uit de 19de eeuw..

VVV
Gemeentehuis Rajgrod, 19-206 Rajgrod, 32 Warszawska Straat, tel. 086-2721624

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (2 foto's beschikbaar in het hele album)

1 - foto94.jpg   
Foto: Stichting Wolka

0 - foto93.jpg   
Foto: Stichting Wolka

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
 
Gekoppelde georganiseerde reizen:
Reis Korte beschrijving
Vogelreis Biebrzamoerassen en Bialowieza (groepsreis)10-daagse vogelreizen in de maanden april en mei onder leiding van een Nederlandse reisleider in de Biebrzamoerassen en in Bialowieza.
 
Gemarkeerde routes in deze omgeving:
Route Korte beschrijving
Fietsroute Eurovelo R11Markering: Groen, op wit bord met fiets

Europesche fietsroute R11, de Oost Europa Route die loopt van de Noordkaap (noordelijkste puntje van Noorwegen) tot Athene. De totale route is 5964km lang. Door Podlasie loopt de route via de volgende plaatsen: Ogrodniki grensovergang met Litouwen - Dusznica - Zegary - Sejny - Danilowice - Bialogory - Pogorzelec - Wysoki Most - Mackowa Ruda - Mikolajewo - Wigry - Str. Folwark - Sobolewo - Brzyzgiel - Monkinie - Serwy - Sucha Rzeczka - Czarny Brod - Studzieniczna - Augustow - Bialowbrzegi - Gabowe Grady - Kopiec - Sosnowo - Tajno Lanowe - Tajenko - Orzechowka - Kuligi - Ciszewo - Stoczek - Pienczykowo - Ruda - ................
(c) Kampereninpolen.nl