Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Stare Juchy (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Stare Juchy (gemeente):
De gemeente Stare Juchy ligt in het Elk district in het oosten van de Warmia-Mazurie provincie. Het gebied is rijk aan meren en wonderschone natuur. De meren zijn voornamelijk ontstaan door gletsjers tijdens de ijstijd, vandaar de vaak lange smalle vorm. Het grootste deel van de gemeente ligt in het stroomgebied van de rivier de Elk en ook de rivier de Gawlik stroomt door de gemeente. In het noorden grenst de gemeente aan de morene uitlopers van de Szeskie heuvels en het woud van Romincka. Door de strenge winters wordt het gebied ook wel het Alaska van Polen genoemd. De gemeente bestaat uit 23 dorpjes en er wonen ongeveer 4300 mensen. In het dorp Stare Juchy wonen 1670 mensen. Het dorp wordt omringt door vele meren waaronder Jedzelewo, Rekaty, Sawinda Mala, Garbas en Ulowki.

De eerste bewoners van het gebied waren de Jatvingen. In de 13de eeuw werden zij door de Duitse orde verdreven. Pas veel later, waarschijnlijk in 1461 ontstond het dorp Stare Juchy en in 1487 werd er een katholieke parochie gebouwd. In de 16de eeuw wordt de machtsuitbreiding van de Duitse orde een halt toegeroepen in de Oorlog tussen Polen en de Teutoonse orde. De oorlog heeft directe gevolgen voor Stare Juchy. In 1625 en 1709 wordt het gebied geteisterd door epidemieŽn en het aantal inwoners daalt aanzienlijk. Hierna volgen de Zweedse bezetting en plunderingen van Tartaren waardoor van het eens zo bloeiende Stare Juchy niet veel overblijft. Pas in 1868 met de aanleg van de spoorweg van Ketrzyn naar Elk bloeit het dorp weer op. Dit duurt echter niet lang. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog ligt Stare Juchy in de frontlinie en wordt het dorp opnieuw ernstig beschadigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog loopt het dorp relatief weinig schade op.

Toeristisch interessant
1.Het dorp Stare Juchy
In het centrum van het dorp staan enkele unieke huizen in Masurie-stijl. Verder staat er een kerk uit de 16de eeuw. De kerk is in de loop der tijd vele malen opnieuw herbouwd. In de kerk staat onder meer een gotisch altaar uit 1591 en een 8-hoekige preekstoel uit 1574 en een orgel uit 1772. Een bijzonder gebouw in het dorp is de oude parochieschool uit de 18de eeuw. De school is herbouwd in de 19de en 20ste eeuw. Ook staat er een oud 18de eeuws Masurie huisje gebouwd van balken en hoekstenen. De oude locomotief in de stad dateert van 1952. In 1993 werd de trein uit dienst genomen na een kilometerstand van bijna 3 miljoen.
Bij het Rekaty meer ligt een enorme kei van 4,5 meter hoog, en 2,25 meter breed. Volgens overleveringen was de steen een offeraltaar van de Jatvingen. De naam van het dorp is nauw verbonden met deze steen. Jucha betekent namelijk bloed in het oud-Pools: bloed dat van de offersteen afliep. Een leuke bezienswaardigheid is ook een beekje (zonder naam) dat enkele honderden meters ondergronds stroomt.
2.Het dorp Grabnik
In het dorpje staat een kerk uit de 16de eeuw. De kerk is tweemaal herbouwd, tussen 1730 en 1739 en in 1865. Het fundament en de kelder van de toren zijn nog van de oorspronkelijke kerk uit 1565.
3.Het dorp Straduny
De kerk in het dorpje dateert uit het einde van de 15de eeuw. De originele houten kerk is in 1736 afgebrand en vervolgens weer opgebouwd.

4.Het dorp Skomack Wielki
Dit dorp is zeer pittoresk gelegen tussen drie meren. De beroemde Masurie dichter Michal Kajka is hier geboren. In de omgeving van het dorp liggen overblijfselen van een oude nederzetting van de Jatvingen.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (2 foto's beschikbaar in het hele album)

1 - foto158.jpg   
Foto: Gemeente Stare Juchy

0 - foto157.jpg   
Foto: Gemeente Stare Juchy

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
(c) Kampereninpolen.nl