Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Elk (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Elk (gemeente):
De gemeente ligt in het gelijknamige district Elk in de Warmia-Mazurie provincie. Het gebied is rijk aan natuur en wordt ook wel 'Het land van de ooievaar' genoemd. Het landschap is sterk gevormd door de vele meren, de morene heuvels, valleien, moerasgebieden en versnipperde bossen. In totaal telt het gebied zo'n 100 meren. Tot de grootste meren behoren Selment Wielki en Sunowo en de twee grote rivieren zijn Elk en Lega. Deze rivieren zijn zeer geschikt voor kanotochten en op vrijwel de meeste meren kan men zeilen. Verder wordt zo'n 30% van het gebied bedekt met bossen. Er komen zelfs nog wolven en elanden voor.
Elk maakt deel uit van het programma 'de groene longen van Polen', een eco-ontwikkelingsprogramma. De stad zelf telt verder ongeveer 56.000 inwoners en ligt aan de rivier en het meer Elk.

Het gebied kent een bewogen geschiedenis. In de vroege Middeleeuwen werd het gebied bewoond door de Yatvingen. Zij bouwden een wachttoren op een eiland in het Elk meer ter bescherming van hun nederzettingen. De Duitse orde verjoeg de Yatvingen en op de plek van de toren bouwden zij tussen 1398 en 1406 een kasteel. In 1422 tekenden de Duitse orde en Polen een vredesverdrag, wat resulteerde in een nieuwe grens en kolonisatie van het gebied. De stad Elk die hieruit voortkwam is vernoemd naar de rivier Lek, wat in de taal van de Yatvingen witte waterlelie betekent. In 1445 werden stadswetten toegekend. In die tijd lag Elk aan een belangrijke handelsroute tussen Masovi en Litouwen, waardoor de stad floreerde. Er werden een nieuwe kerk, een ziekenhuis een drukkerij en talrijke herbergen gebouwd. Een eeuw later stopte de bloei van Elk. De stad werd geteisterd door grote vuren en plunderingen van de Tartaren (verzamelnaam voor Turkse volkeren uit Oost Europa en Centraal Azi). Verder had ook de Zweedse bezetting van 1655 tot 1657 grote invloed op de stad.

Toeristisch interessant
1.Buitenactiviteiten
In de gemeente lopen talrijke gemarkeerde wandel- en fietsroutes. Verder zijn er twee waterroutes die beginnen in de stad Elk. En gaat naar Czerwony Dwor (80 km) en de ander gaat naar het Orzysz meer (40 km)
2.De stad Elk
Een van de grootste attracties van de stad is een tocht met een oude stoomlocomotief over een smalspoor. De locomotief legt een traject af van 20 km langs het Rajgrod meer naar Zawady-Tworki. Verder staat er op het Elk eiland de rune van het kasteel van de Duitse orde. Helaas is van de oorspronkelijke bouw is vrijwel niets overgebleven.
De stad is rijk aan historische gebouwen en heeft onder meer een prachtige watertoren uit 1895. Ook staat er een neogothische kathedraal uit 1853, een kerk uit 1850 en een Babtistenkerk uit 1908.
3.Het dorpje Straduny
In het dorpje staat een kerk uit 1736. De grafstenen zijn gemaakt in Renaissance stijl en dateren uit dezelfde tijd. Het orgel in de kerk is in barokstijl. Het dorpje heeft verder een aantal interessante oude boerderijen uit omstreeks 1800 en een oud schoolgebouw uit de 19de eeuw.
4.Het dorpje Oracze
In het dorpje staat oude houten huizen van de Mazurie. Ook zijn er begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog.
5.Het meer Selment Wielki
Dit meer is voor toeristen het meest attractieve meer. Het meer is zeer toegankelijk, heeft zandstrandjes, mooie kliffen en wordt omgeven door kleine bosgebieden.
6.Het meer Gecyk
Dit afgezonderde meer is ideaal voor liefhebbers van rust en stilte.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (3 foto's beschikbaar in het hele album)

2 - foto122.jpg   
Foto: www.castlesofpoland.com/prusy/elk_hist_en.htm

1 - foto121.jpg   
Foto: gemeente Elk

0 - foto120.jpg   
Foto: gemeente Elk

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
(c) Kampereninpolen.nl