Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Giby (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Giby (gemeente):
De gemeente Giby behoort tot het District Sejny en ligt aan het meer Gieret, omgeven door de uitgestrekte bossen van Augustów. De gemeente wordt doorkruist door de rivieren Czarna Hancza en Marycha. Inwoners leven voornamelijk van de landbouw, bosbouw en toerisme. Het gebied telt 32 400 ha en er wonen ongeveer 3 300 mensen.

De eerste vermelding van Giby dateert van 1594. De bewoners van het gebied waren voornamelijk houtvesters, die het koninklijke bos beheerden en ook beschermden tegen houtroof en illegale jacht. Het leven van de houtvesters was een stuk aangenamer dan dat van gewone lijfeigenen, voor een deel kwam dit door zelf bevochten rechten.
In 1682 werd het gebied geschonken aan de Orde van de Camaldulenzers, een Katholieke Orde van kluizenaars die leefden volgens het principe Ora et Labora (Bid en Werk) .
Het gebied heeft in de loop der eeuwen enkele ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt. Verschillende keren is het land geteisterd door overstromingen, waarbij veel slachtoffers vielen. Tussen 1655 en 1657, tijdens de Zweedse bezetting werd ongeveer tweederde van de inwoners onteigend van land. Enkele decennia later, in 1710, heerste er een onbekende epidemie die aan veel inwoners het leven kostten.
In september 1920 dienden de meren en heuvels van Giby als een natuurlijke verdedigingslinie in het conflict met Litouwen. Na het conflict zag de Litouwse minderheid in Giby zich gedwongen het gebied te verlaten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog boden de bossen in Augustów bescherming aan de verzetsstrijders van het Armia Krajowa.

Toeristisch interessant
1. Natuurreservaten
Binnen de gemeente liggen vier natuurreservaten. Het reservaat Pomorze beslaat ongeveer 20 ha met tot 190 jaar oude bomen. Ook liggen hier de overblijfselen van de oude omwalling van de Jatvingen. In de reservaten Tobolinka en Lempis liggen bijzondere drijvende eilanden van veen en het reservaat Kukle biedt een schilderachtig panorama van de rivier de Marycha.
2. Het dorp Giby
In Giby staat een monument voor slachtoffers, gedood door Russische soldaten en de vermisten na de NKVD (voorloper van de KGB) razzia in juli 1945. Het monument is ontworpen door Andrzej Strumillo, een kunstenaar en oud docent aan de Universiteit van Schone Kunsten in Warschau. Het monument heeft de vorm van een kruis met daarop de namen van slachtoffers en ongeveer 200 stenen, die staan voor het aantal vermisten na de razzia. In het dorp staat ook een kerk van de Oudgelovigen ('Old Believers'), een afscheiding van de de Orthodoxe kerk die zich weigerde te schikken in de hervormingen tijdens de 17de eeuw. De Kerk was tot voor kort gevestigd in Pogorzelec en pas in 1981 verplaatst naar Giby. In de kerk zijn veel hout en geweien verwerkt, karakteristiek voor de architectuur in dit gebied.
3. Het dorp Karolin
In Karolin staat een orthodoxe kerk gebouwd in de klassieke stijl tussen 1846 – 1851. In 1921 werd de kerk overgenomen door de katholieke gemeenschap, waardoor de kerk sterk is veranderd. Op het kerkplein staat een oude grafsteen van 'protojereja', een hoge orthodoxe priester uit 1902.
4. Het Dorp Zelwa
In Zelwa is een interessante antropologische expositie geopend, ‘Het oude dorp’ genaamd. Het omvat zo’n 200 zeldzame gebruiksvoorwerpen, waaronder gereedschap, kisten en kleren. Bezoekers kunnen zelf oude ambachten beoefenen, zoals weven, spinnen, dorsen en malen. Ook heeft Zelwa een recreatiecentrum voor vissers. Zelwa is pittoresk gelegen.
5. Het dorp Posejnele
Vlak bij Posejnele ligt een beboste heuvel. Deze was vroeger een omwalling van de Jatvingen. De 12 meter hoge heuvel is aan een zijde omgeven door de rivier de Marycha. De andere zijde werd verdedigd met een gracht. De ingang lag waarschijnlijk aan de Zuid-west kant, waar overblijfselen van een palissade te zien zijn. Mogelijk was dit een wachtershuis. Een ander overblijfsel is een wal van aarde en takken. Het gebied behoort tot het natuurreservaat Pomorze.
6. Het dorp Frącki
In Frącki ligt een begraafplaats voor Duitse en Russische slachtoffers uit de Eerste Wereld Oorlog. Ook is er een hostel aan het water.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl