Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Krasnopol (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Krasnopol (gemeente):
Krasnopol is een kleine gemeente gelegen tussen de meren in het district Sejny. Het gebied beslaat 17.200 ha., waarvan een kwart bosgebied. In de gemeente ligt een deel van het Wigry Nationaal Park, een park met grote en kleine meren afgewisseld door naald- en loofbossen. De hoeveelheid water maakt het gebied zeer geliefd bij watersporttoeristen. Daarnaast is het gebied zeer in trek bij fietsers en wandelaars. In de gemeente wonen ongeveer 4.400 mensen. De meeste inwoners leven van de landbouw.

In de 16de eeuw waren de nederzettingen in de bossen eigendom van Groot Hertogdom Litouwen. In die tijd woonden er vooral imkers. Vanaf 1766 behoorde het land toe aan Antoni Tyzenhaus. Het gebied lag ingesloten tussen het land van de Dominicanen uit Sejny en de Camaldulenzers uit Wigry. Tyzenhaus begon met verdere ontginning en bebouwing van het gebied wat leidde tot het ontstaan van het dorp Krasnopol. Krasnopol bloeide en werd in 1772 voor het eerst stad genoemd, hoewel het pas 10 jaar later stadsrechten verwierf. De periode van bloei was echter van korte duur. Na de Derde Poolse deling kwam Krasnopol onder bewind van de Pruisen en verloor een groot deel van haar rechten.

Toeristisch interessant
1. Wigry Nationaal Park
Prachtig Nationaal Park dat een beetje doet denken aan het Zweedse of Finse merengebied.
2. Het natuurreservaat Marycha
Dit reservaat is opgericht om het leef- en voedselgebied van de bever te beschermen. De bevers hebben op verschillende plekken in de rivier de Marycha dammen gebouwd, waardoor er poelen en plassen ontstaan. De omliggende bossen verschaffen het benodigde materiaal voor de damconstructies. De bevers wonen in holen in de rivieroevers.
3. Het dorp Krasnopol
Het dorp kent nog steeds de oorspronkelijke dorpsindeling uit de 18de eeuw. Er zijn enkele houten huizen met karakteristieke architectuur van de 19de eeuw. In de classistische kerk uit 1862 hangt een schilderij uit 1860 met daarop het tafereel van Gedaanteverandering van de Heer. Naast de kerk staat een houten kapel uit dezelfde tijd.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl