Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Jeleniewo (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Jeleniewo (gemeente):
De Gemeente Jeleniewo ligt in het Suwalki district op 25 km van de grens met Litouwen en op 50 km van de grens met Wit-Rusland. Ruim tweederde van de gemeentegrond ligt in het Suwalki Landschapspark. Er zijn verschillende natuurreservaten, waaronder Głazowisko Bachanowo en Głazowisko Rutka (reservaten met zwerfkeien). Er is een netwerk van rivieren en meren, waaronder de meren Szurpily en Szelment Wielki (354 ha), en de rivieren Czarna Hańcza, Szeszupa en Jacznówka. In het gebied staan ook observatietorens, onder andere op de bergen Krzemieniucha (289 m), Cisowa (252 m) en Jasionowa (228 m), in Turtul met uitzicht op de vallei van de rivier de Czarna Hancza en in Rutka met uitzicht op de overstromingsgebieden van Szeszupa. De belangrijkste vorm van toerisme in Jeleniewo is agro-toerisme. De oppervlakte van Jeleniewo bedraagt 13.200 ha. en er wonen ongeveer 3.000 mensen. Er zijn talrijke gastverblijven, vaak op zeer pitoreske plaatsen.

Het gebied waar nu Jeleniewo ligt kent een oude rijke historie. Een Baltische stam, de Jatvingen, woonde er sinds de 2de eeuw na Christus. Zij stichtten nederzettingen in Szurpily, Turtul and Bachanowo. In de Vroege Middeleeuwen werd op Zamkowa Góra (Kasteel Berg) een nieuwe plaats gevestigd en aan het eind van de 13de eeuw werd de Baltische stam verslagen door de Duitse orde (een monastieke ridderorde). De overlevenden van deze gevechten zochten hun toevlucht in Litouwen. Na de uitroeiing van de Jatvingen bleven deze gebieden twee eeuwen lang onbewoond en er ontstond een rijk bosgebied. Pas in de 15de eeuw werd dit gebied opnieuw door mensen bewoond. Er vestigden zich vooral houtvesters en molenaars, die het gebied beheerden voor de Poolse koningin Bona. Koningin Bona was een beschermelinge van de Renaissance en wordt beschouwd als een van de moeders van de Poolse keuken omdat zij Italiaanse groenten introduceerde. Later, tijdens de Derde Poolse deling door Pruisen, Rusland en Oostenrijk werd deze streek geregeerd door Pruisen. Toen Polen zijn onafhankelijkheid terugkreeg, werd het gebied verwaarloosd en ging het economisch achteruit.

Toeristisch Interessant
1. Het dorp Jeleniewo
In het dorp staat een houten kerk uit 1878 met daarin kostbare schilderingen en beeldhouwwerken uit de 18 eeuw. In de 20ste eeuw werd naast de kerk een houten klokkentoren gebouwd. Op het kerkplein liggen grafstenen en ijzeren kruizen uit de 19de eeuw. Ook is er een Joodse begraafplaats, die in 1990 is gerenoveerd.
2. Het dorp Wodzilki
Dit dorp is in 1778 gesticht door Oudgelovigen, immigranten uit Rusland. Dit zijn aanhangers van de oorspronkelijke vorm van de orthodoxe kerk. Deze gelovigen weigerden zich te schikken in de aanpassingen van de Orthodoxe kerk halverwege de 17de eeuw en zochten hun toevlucht in Polen en Litouwen. In het dorp staat nog steeds een kerk van de Oudgelovigen, 'Molenna' genaamd, uit 1921. Verder is er oorspronkelijke architectuur te bezichtigen en is er een traditionele Russische sauna, 'bania' genaamd.
3. Zamkowa Góra (Kasteel Berg).
Zamkowa Góra is de hoogste van drie vlak bij elkaar gelegen bergen. Er zijn overblijfselen van een verdedigingsbouwwerk van de 8ste tot de 13de eeuw. Deze ruďne was het centrum van een van de Jatvingen stammen. Het bouwwerk bestaat uit drie cirkels van met keien verstevigde wallen. Bij Cmentarna Góra ligt een oude begraafplaats en Kościelna Góra was vroeger een plaats voor erediensten.
4. Het natuurreservaat Głazowisko Bachanowo
Dit natuurreservaat beslaat een kleine vlakte (0,98 ha) bezaaid met zwerfkeien. Het aantal wordt geschat op ongeveer 10 000 en de keien variëren van 0,5 tot 8 meter in doorsnede. De keien zijn tijdens de IJstijd uit de Scandinavische Fjorden hier naartoe gestuwd.

Informatie
Turtul-Malesowizna, kantoor van het Landschapspark Suwałki, tel. 087-5691801,
tel./fax. 087-5691802, www.spk.org.pl, e-mail: zarzad@spk.org.pl

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (2 foto's beschikbaar in het hele album)

1 - foto49.jpg   
Foto: E. i M.Wojciechowscy

0 - foto48.jpg   
Foto: E. i M.Wojciechowscy

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
(c) Kampereninpolen.nl