Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Suwalki (stad)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Suwalki (stad):
De stad Suwalki ligt in noordoost Polen in de provincie Podlasie. De stad is een belangrijk knooppunt voor weg- en treinverkeer naar de Baltische staten, Wit-Rusland en Rusland. Suwalki is vooral in trek als vertrekpunt voor uitstapjes naar het merengebied van Suwalki, het Suwalki Landschapspark ten noordwesten van de stad en naar het Wigry Nationaal Park. Er wonen ongeveer 70 000 mensen in de stad.

Aan het eind van de 17de eeuw schenkt de Poolse koning Jan Kasimir een stuk land aan de katholieke Orde van de Camaldulenzers. De Orde bouwt een klooster op een schiereiland in het meer Wigry en sticht het dorp Suwalki. Het dorp groeit langzaam uit tot een stad, mede doordat het aan de route tussen Grodno en Konigsberg ligt. De monniken geven in 1715 de lijfeigenen hun vrijheid terug en verdelen 300 percelen om huizen te bouwen. In de 1720 ontvangt het dorp stadsrechten van koning Sigismund II Augustus en in 1797 staan er in Suwalki ongeveer 214 huizen. Na de Derde Poolse deling, waarin Polen werd opgedeeld tussen Oostenrijk, Pruisen en Rusland werd Suwalki in eerste instantie geregeerd door Pruisen. De komst van de Pruisen betekent een impuls voor de ontwikkeling van de stad. In 1815 wordt in het Congres van Wenen het gebied toegekend aan Rusland. In de tweede helft van de 19de eeuw groeit Suwalki sterker dan de andere steden in de regio, mede door de aanleg van de spoorlijn tussen Suwalki en Minsk (hoofdstad van Wit-Rusland) en de aanleg van het Augustow kanaal. Ook lag het aan de route tussen Warschau en St. Petersburg en was het een geliefd stopplaats voor edellieden. In 1856 had Suwalki 10 182 inwoners en in 1905 bijna 23 000. De Tweede Wereldoorlog heeft grote impact op de stad. Een gedenksteen op de marktplaats herinnert aan de executie van 16 leden van het verzet.

Toeristisch interessant
1. De stad heeft een aantal bijzondere monumenten, waaronder de St. Alexanderkerk. De kerk is gebouwd door Piotr Aigner die ook het presidentiŽle paleis in Warschau heeft herbouwd. Van 1842 tot 1845 vonden er herstelwerkzaamheden plaats en later werden nog twee kapellen toegevoegd. Bij de entree van de kerk staan twee beelden van Heiligen afkomstig van het Wigry klooster van de Camaldulenzers.
2. Verder staat er een orthodoxe kerk van de heiligen Petrus en Paulus. De kerk werd in 1900 gebouwd voor de gardisten van de Tsaar die in barakken rond de kerk woonden. Na de Poolse onafhankelijkheid werd de kerk gebruikt als Rooms-katholieke kerk en 1923 ontdaan van zijn orthodoxe uiterlijk.
3. De 'Ulica Tadeusza Kościuszko' is de hoofdstraat van Suwalki en is ongeveer even oud als de stad zelf. De neo-klassieke gebouwen in de straat samen met het park van 'de 3 mei grondwet' geven de straat haar karakteristieke uitstraling.
4. Verder is er een oud kerkhovencomplex met begraafplaatsen van Rooms-katholieken, Evangelisten, Orthodoxen, Joden en Moslims. Op de Rooms-katholieke begraafplaats staat een kapel uit 1854. Ook zijn er graven met prachtige beelden en grafstenen. Op het Orthodoxe kerkhof staat een kleine houten kapel uit het begin van de 20ste eeuw. Helaas zijn veel graven op dit kerkhof vernield. De Joodse begraafplaats werd vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van de overblijfselen is na de oorlog een 'klaagmuur' gemaakt. Op de kleine moslim begraafplaats liggen Poolse Tartaren, afstammelingen van de Tartaren die Europa binnenvielen. De Poolse Tartaren dienden onder de Poolse koningen in ruil voor land.

De stad kent drie musea
5. Het district museum
Het district museum kent een aantal afdelingen: archeologie, etnografie, geologie en oudheidkundige kunst. De permanente expositie bestaat uit geologische geschiedenis van de regio Suwalki, de prehistorie van de regio Suwalki en Oostelijk MazuriŽ, Poolse schilderijen uit de 19de en 20ste eeuw en 'Alfred Wierusz-Kowalski' Ė zijn leven en kunst.
6. Het museum van Maria Konopnicka
Het museum van Maria Konopnicka bezit een collectie van deze Poolse schrijfster en dichter uit de 19de eeuw. Het museum bevindt zich in het huis waar de schrijfster is geboren.
7. Het regionale militaire museum

8. Op korte afstand van Suwalki bevindt zich het klooster van de Camaldulenzers ook wel het Wigry klooster genoemd. Het klooster is gebouwd op een schiereiland dat uitloopt in het meer van Wigry, het centrum van het Wigry Nationaal Park. In 1999 overnachtte paus Johannes Paulus de II hier op zijn pelgrimage naar Polen. Het klooster is al 200 jaar niet meer in gebruik en dient tegenwoordig onder meer als hotel.
9.
De begraafplaats van de Jatvingen in Szwajcaria ligt op 5 kilometer van Suwalki. De Jatvingen zijn een uitgestorven prehistorische stam. Het terrein van de begraafplaats is 4 ha. en is momenteel een archeologisch reservaat. De Koergan (steppegrafheuvels) zijn afkomstig uit de 2de en 4de eeuw na Christus en zijn gemaakt van aarde en stenen. De keien uit de grafheuvels hebben een diameter tot 6 meter.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (2 foto's beschikbaar in het hele album)

1 - foto105.jpg   
Foto: suwalszczyzna

0 - foto60.jpg   
Foto: E. i M.Wojciechowscy

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
(c) Kampereninpolen.nl