Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Sejny (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Sejny (gemeente):
Sejny, een klein plaatsje vlakbij de grens met Litouwen is nauwelijks bekend bij toeristen. De omgeving is heuvelachtig, bosrijk en heeft diverse riviertjes en meren. Het dankt haar naam aan de rivier de Sejna, tegenwoordig de Marycha genoemd. Aan het begin van de zeventiende eeuw hebben de Dominicanen van Vilnius (de hoofdstad van Litouwen) het stadje en haar omgeving tot ontwikkeling gebracht. Zij zijn begonnen met het bouwen van een stenen klooster en een prachtige kerk. Tegenwoordig is dit het meest waardevolle monument van sacrale architectuur in de regio Suwalki. Tot de Zweedse bezetting in 1617 heeft Sejny zich gestaag ontwikkelt. Daarna raakte het in verval om uiteindelijk in de eerste helft van de achttiende eeuw weer op te bloeien, opnieuw dankzij de economische-, educatieve- en charitatieve inspanningen van de Dominicanen. Toen in 1795 de regio onder bewind van de Pruisen kwam werden de bezittingen van de Dominicanen geconfisqeerd en de monniken zelf verlieten Sejny. Toch bleef de stad zich ontwikkelen. Het bestuur van het district heeft er gezeteld en tot 1925 was het de hoofdstad van het bisdom Augustow. De trots van de stad waren haar gymnasia.
Na 1815 ging de Sejny regio deel uitmaken van het koninkrijk Polen. De autoriteiten van Moskou vernietigden de opleidingen van Sejny. Omdat de stad niet langer op korte afstand van een hoofdweg of spoorweg lag raakte het in verval. Vanaf midden negentiende eeuw zijn er veel mensen uit Litouwen in Sejny gaan wonen en tot op de dag van vandaag is dat nog steeds het geval.

Toeristisch interessant
1. Het klooster, van 1619 tot 1706, een twee verdiepingen tellend vierkant gebouw met hoektorens. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw was dit het bisschoppelijk paleis.
2. De kerk van Maria-Visitatie (Our Lady's Visitation); een basiliek bestaande uit één middenschip en twee zijbeuken, origineel in Renaissance stijl en in 1760 uitgebreid in Barok. In de kerk bevinden zich elf Barok- en rococo altaren uit ongeveer 1750. Het meest waardevolle stuk is een Gotische sculptuur van Onze lieve Vrouwe, in het begin van de zestiende eeuw overgebracht van Kaliningrad naar Sejny.
3. De kapel van Sint Agatha uit 1789
4. De neo Gotische Evangelische kerk
5. Het Classicistische stadhuis uit 1840
6. Een synagoge uit 1860 -1870, tegenwoordig een galerie. De Sociëteit van 'de grensstreek van Kunst, Cultuur en Naties” is hier ook gehuisvest.
7. Een stenen graf kapel van de Wolmer familie uit 1830 op de Rooms Katholieke begraafplaats.

VVV
ul. Wojska Polskiego 60b, 16-500 Sejny, tel./fax. 087-5163400

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (4 foto's beschikbaar in het hele album)

3 - foto106.jpg   
Foto: suwalszczyzna

2 - foto52.jpg   
Foto: E. i M.Wojciechowscy

1 - foto51.jpg   
Foto: E. i M.Wojciechowscy

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
(c) Kampereninpolen.nl