Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Wieliczki (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Wieliczki (gemeente):
De gemeente Wieliczki ligt in het district Olecko en spreidt zich uit over ongeveer 10.000 ha. Het landschap bestaat uit morene heuvels en valleien, ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Verder wordt het gebied bedekt door uitgestrekte bossen en pittoreske meren en rivieren. Er liggen twee heuvels, beide 187 meter en in de winter kan hier zelfs geskied worden. Het bosgebied strekt zich uit over 30km2, waarvan het Kleszczewski-bos het grootste is. Een van de mooiste meren is het Olecko Male-meer dat in het stroomgebied van de rivier de Lega ligt. In de gemeente liggen 29 dorpjes en er wonen 3700 mensen.

De eerste sporen van bewoning gaan terug tot ongeveer 700-300 v Chr, de vroege jaren van het ijzeren tijdperk. Later trokken de Jatvingen, een Baltische stam, het gebied binnen. Deze stam werd in de Middeleeuwen verslagen en verdreven door de Duitse orde. Vanaf 1525 wordt het gebied steeds intensiever bewoond. Volgens de overleveringen bestond Wieliczki al in 1540 en in 1552 werd de eerste evangelische parochie gesticht. Ook werd er rond deze tijd een school gebouwd. Tot 1600 werd de nederzetting door alleen Polen bewoond, maar in 1656 wordt het gebied overvallen en geplunderd door de Tartaren. Later werd het gebied getroffen door een pestepidemie en nam het aantal inwoners sterk af. In de tweede helft van de 19de eeuw begon het dorp aan een sterke ontwikkeling. Handel was de grootste bron van inkomsten. De economie werd verder aangewakkerd door de aanleg van een spoorlijn in 1915 tussen Suwalki en Olecko. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidde de 'Verduitsing' in dit gebeid tot grote weerstanden. Verduitsing is het verschaffen van de Duitse nationaliteit aan personen in de bezette gebieden die tot het zogenaamde Arische ras behoorde. Op deze manier werd een groot Duitsland 'gecreŽerd'.

Toeristisch interessant
1. Het dorp Wieliczki
De kerk in het dorp dateert uit 1677 en is gemaakt van hout. De kerk staat op de plek van de eerste kerk uit 1552 die door de Tartaren is afgebrand. In de kerk staan twee altaren, een uit 1878 en een uit 1654. Tot 1945 werden er in de kerk diensten gehouden.
2. De dorpjes Starosty en Nowy Mlyn
In deze dorpjes staan twee nog werkende watermolens uit de 19de en 20ste eeuw.
3. Begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog
In Sobole, Wieliczki, Norki, Nowy Mlyn en Markowskie liggen begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog.

Toeristische informatie
Gemeentehuis, 19-404 Wieliczki, tel. 087-5214213/5214225

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (3 foto's beschikbaar in het hele album)

2 - foto196.jpg   
Foto: J. Kunicki

1 - foto195.jpg   
Foto: J. Kunicki

0 - foto194.jpg   
Foto: J. Kunicki

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
(c) Kampereninpolen.nl