Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Swietajno (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Swietajno (gemeente):
De gemeente Swietajno ligt in het Olecko-Goldap district in het noordoosten van de provincie Warmia-Masurie. De gemeente strekt zich uit over 215 km2 kilometer en kent een prachtig morene heuvellandschap afgewisseld met meren en bossen. Het gebied ligt in het merengebied van Masurie. Door de strenge winters heeft het gebied de bijnaam 'de Poolse pool van kou'. Tweederde van het gebied is inmiddels beschermd. Er wonen ongeveer 4500 mensen in het gebied en de gemeente telt 21 dorpjes waaronder Swietajno.

Het dorpje Swietajno werd gesticht in 1554 toen een meesterknecht van de hertog zijn land verkocht aan haar bewoners. De naam van het dorpje komt van Sentane, een nederzetting van de Jatvingen. Het dorpje ontwikkelde zich snel en in 1577 werd er een school met parochie gebouwd. De eerste kerk dateert uit 1581. Het dorpje lag in het hertogdom Pruisen en deelde de roerige geschiedenis van dit hertogdom, onder meer door de Oorlog tussen Polen en de Teutoonse orde. Door de plunderingen van de Tartaren in 1656 en 1657 werd een groot deel van het dorp vernield. Van 1709 tot 1711 heerste er een pest-epidemie waardoor het aantal inwoners drastisch afnam. De inwoners van het gebied waren voornamelijk Polen ondanks de Pruisische invloeden. In 1836 was er hevig verzet tegen de verplichting van de Duitse taal en cultuur. In het begin van de 20ste eeuw was het een van de aantrekkelijkste dorpjes in het Olecko district. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het dorpje ernstig beschadigd. Ongeveer 350 gebouwen werden vernietigd. Na de oorlog behield Swietajno het hoofdkwartier van de lokale overheid.

Toeristisch interessant
1.Kanoroute Swietajno
Vanuit het meer van Swietajno over de rivieren Polomka en Laznia loopt een prachtige kanoroute.
2.Landschapspark Borecka
Het dorp Borki ligt in het zuidelijk deel van de Landschapspark het Borecka woud. Dit gebied bevat veel zeldzame en beschermde flora, zoals wolfsklauw, orchideeŽn en zonnedauw. Het woud biedt verder onderdak aan ongeveer 140 vogelsoorten. In het dorp staat een monument dat bestaat uit een cluster van bomen: twee linden met een omtrek van 5 en bijna 4 meter en 25 meter hoog.
3.Het dorp Swietajno
In het dorp staat een evangelische kerk uit 1581. De kerk werd vernietigd tijdens plunderingen van de Tartaren in 1787 en drie jaar later opnieuw gebouwd.
4.De gemeente Swietajno
In de gemeente liggen enkele oude parken met of zonder landhuis: Chechly, Rogowszczyzna, Ciche, Dunajek en Kije. Soms staan er op het terrein boerderijen en stallen of ligt er nog een oude familie begraafplaats.
5.Het dorp Ciche
In het dorp staat een stenen evangelische kerk. In de kerk staat een gotisch drieluik uit de 16de eeuw met houten beelden. Voor het hoofdaltaar liggen drie grafstenen daterend uit 1677, 1700, 1714 met Poolse opschriften.
6.De dorpen Gize, Rogojny en Zalesie
In al deze dorpen staat een kerk uit omstreeks 1800
7.Het dorp Dybowo
In de nabijheid van het dorp liggen overblijfselen van een nederzetting van de Jatvingen.

VVV
Gemeentehuis, 19-411 Swietajno, tel. 087-5215420


 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl