Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Mielnik (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Mielnik (gemeente):
De gemeente Mielnik ligt in het district Siemiatycze aan de grens met Wit-Rusland. De gemeente ligt tussen twee door de ijstijd gevormde gebieden, het Wysoczyzna Drohicka en het Podlasie Ravijn van Bug. Wysoczyzna Drohicka bestaat uit een glooiend landschap met morene heuvels. De hoogste heuvel Duze (grote) Uszescie is 204 meter, de laagste heuvel Male (kleine) Uszescie is 174 meter. Het Podlasie Ravijn van Bug volgt de loop van de rivier Bug. Op sommige plekken wordt de rivier omgeven door hoge wanden, valleien en meertjes. De rivier vormt ook een deel van de gemeentegrens. Aan deze rivier en twee van de zijstromen, Mszczonka en Metna, liggen een aantal pittoreske dorpjes. De gemeente bestaat verder uit ongeveer 60% uit bos met een rijke flora en fauna. Het gebied is dan ook zeer geliefd bij botanici. Het gebied kent twee reservaten, Gora Uszescie en Grad Radziwillowksi. Het eerste reservaat is opgericht om de xerothermale vegetatie te beschermen. Het tweede reservaat is opgericht om de overgebleven delen van het vroegere woud van Nurzecka te beschermen. De belangrijkste inkomsten krijgt het gebied uit de kalkwinning en de geneeskrachtige thermale zoutbaden. De gemeente bestaat uit 20 dorpjes en er wonen 2.700 mensen.

Er wordt beweerd dat Mielnik in de 11de eeuw door een Russische Hertog is gesticht. De nederzetting lag op het knooppunt van de handelsroute over de rivier de Bud van Gdansk naar L'viv en de handelsroute van Krakow naar Vilnius. De Russen heersten hier in de 11de en de 12de eeuw. In 1240 werd het gebied geplunderd door de Tartaren en in 1378 door de Duitse orde. De daarop volgende periode werd het gebied bestuurd door Litouwers en was het lange tijd rustig. De hoogtij dagen van Mielnik waren van de 15de tot de 17de eeuw. In 1501 kreeg Mielnik, als eerste in de Podlasie provincie de rechten van Magdeburg, van de toenmalige Groot Hertog van Litouwen en Koning van Polen, Alexander Jagiellonczyk. Het dorpje bood vaak onderkomen aan hertogen, edellieden en koningen. In de 16de eeuw werden hier twee orthodoxe en twee rooms katholieke kerken gebouwd. In deze tijd werd ook begonnen met de winning van kalk. In de 17de eeuw kwam een einde aan de voorspoed. Het gebied werd totaal verwoest tijdens de Zweedse bezetting en ook een pest-epidemie had grote invloed op de stad. Langzaam veranderde de eens zo bloeiende handelsregio in een agrarisch gebied. Mielnik verloor haar privileges en stadsrechten in 1934.

Toeristisch interessant
1.Het dorp Mielnik
In het dorp staat de ru´ne van een oude gotische kerk uit de 16de eeuw en een kapel uit 1865. De ru´ne staat op een 189 meter hoge heuvel en kijkt uit over de rivier de Bug. Vroeger stond hier een kasteel uit de 11de eeuw. Er zijn nog overblijfselen van de wal en de slotgracht. Verder staat er in het dorp een parochiekerk uit 1913, een herbouwde synagoge oorspronkelijk gebouwd in begin 1800 en een parochiekerk uit de 19de eeuw, herbouwd in de 20ste eeuw. Op de 'kerkhof' heuvel staat een houten orthodoxe kerk uit 1777. Ook interessant zijn de kalkgroeven in Mielnik.
2.Het dorp Niemirow
Het dorp kent nog de historische indeling uit de 17de eeuw met op een enkele plek nog de originele bestrating. De kerken in het dorp dateren uit 1780-1790 en uit 1620. Deze witte barok-classicistische gebouwen geven het dorp een bijzondere sfeer. In het nabijgelegen bos staat een katholieke kerk uit de 19de eeuw en liggen de overblijfselen van een synagoge. Verder liggen er bunkers uit 1940-1941, de Molotov-lijn genaamd.
3.Het dorp Moszczona Krolewska
In het dorp liggen de bunkers van Brzesc uit 1940-1941
4.Het dorp Tokory
In het dorp staat een houten blauw geschilderde orthodoxe kerk uit 1912. De kerk is gebouwd op de heilige plek Koretka. Ook staat er een houten parochiekerk en een houten school uit 1934-1935.
5.Het dorp Metna
Dit authentieke dorpje met interessante houten huizen is pittoresk gelegen omgeven door bos.
6.De dorpen Mackowice en Oslowa
In beide dorpen liggen grafheuvels uit de derde eeuw.
7.Heuvel Grabarka
Deze heuvel ligt in het bos van Mielnik en wordt gezien als een heilige plaats. Op de heuvel staat een orthodoxe kerk uit de 13de eeuw. De plaats trekt vele bezoekers die de plek beschouwen als een bedevaart oord. Er staan zo'n 7000 door pelgrims geplaatste kruizen. De bron aan de voet van de heuvel heeft naar het schijnt wonderlijke krachten.

VVV
Gemeentehuis, ul. Piaskowa 38, 17-307 Mielnik, tel. 085-6577003, 085-6577241


 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl