Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Czeremcha (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Czeremcha (gemeente):
De Gemeente Czeremcha ligt in de provincie Hajnówka, in het zuid-oosten grenzend aan Wit-Rusland. Czeremcha kent een prachtige natuur met in het noorden een deel van het, hier nog vrij jonge, bosgebied van Bialowieza. In de gemeente wonen veel Witrussen en Ukrainers en er worden verschillende culturele festivals georganiseerd. In het grensdorpje Polowce zijn grensovergangen voor trein en auto. Het gebied omvat 9673 ha en er wonen ongeveer 4100 mensen.

De geschiedenis van dit gebied gaat terug tot ongeveer de 11de eeuw, toen de Komanen, een nomadenstam ten noorden van de Zwarte Zee, Noord Europa binnenviel. De Komanen werden kort na hun invasie verslagen door Hongaren en de Rus van Kiev. Volgens sommige historici heeft een deel van deze nomadenstam zich daarna gevestigd in het gebied waar nu Czeremcha ligt. De naam Polowce, een plaatsje vlak bij Czeremcha, is waarschijnlijk afkomstig van de Polovtsy (Komanen).
Enkele eeuwen later, in de 15de eeuw, dienden lokale dorpjes, zoals Nurzec, als onderkomen voor boswachters van het koninklijke oerbos van Bialowieza. Het ontstaan van Czeremcha zelf is nauw verbonden met de aanleg van de spoorweg van Brest naar Bialystok in 1905.

Toeristisch interessant
1. Czeremcha Osada
Bij het station van Czeremcha staat nog het oorspronkelijke huis van de spoorwachter en een houten seinhuisje uit het begin van de 20ste eeuw. Czeremcha heeft verder een orthodoxe begraafplaats en kapel uit 1816 .
2. Zubacze
In het centrum van Zubacze staat een orthodoxe kerk uit 1895. Deze houten kerk staat op een klein driehoekig plein waar ook een klokkentoren staat. Interessant is de begraafplaats met stenen kruizen. De kruizen zijn geschilderd in verschillende kleuren en versierd met lintjes en bloemen, wat vrij ongebruikelijk is.
3. Opaka Duza, Wólka Terechowska
Zowel in Opaka Duza als in Wólka Terechowska staat een orthodoxe kerk. Ook zijn hier oorspronkelijke houten huizen te bezichtigen.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl