Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Bialowieza (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Bialowieza (gemeente):
De gemeente Bialowieza ligt in het district Hajnówka. Het gebied ligt voor een groot deel in het Bialowieza Nationaal Park. Het dorp zelf ligt in een open plek in het ongerepte bosgebied rond het officiële park. Het dorp is een toeristisch, maar ook wetenschappelijk centrum. De totale oppervlakte van de gemeente bedraagt 20.300 ha. en er wonen ongeveer 2.500 mensen.

De bossen van Bialowieza diende vroeger als jachtterrein voor de Litouwse hertogen en Poolse koningen. Het dorp Bialowieza was de enige nederzetting in het bos. Bialowieza wordt voor het eerst genoemd in de 15de eeuwse kronieken van Joannes Longinus, een Poolse historicus en secretaris van de Bisschop van Krakow. Aan het einde van de 16de eeuw werd er in het gebied een groot landhuis gebouwd, dat werd gebruikt voor de talrijke jachten. Voor een van de jachten door koning August III werd een obelisk opgericht met daarop de datum van de jacht, 27 september 1762, de namen van de jagers en het aantal geschoten dieren. Het landhuis werd in 1812 door het leger van Napoleon in de brand gestoken. In 1831 werd in dit gebied hevig gevochten tussen Russen en Poolse opstandelingen tijdens de Novemberopstand. Ook onder de Tsaren was dit gebied een populair jachtterrein. Zij bouwden in 1894 een paleis en een orthodoxe kerk. Het paleis is in de periode tussen beide Wereldoorlogen gebruikt als gastenverblijf voor de Poolse president. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is het paleis afgebrand. Het gebied zelf werd in 1932 een Nationaal Park. Na de Tweede Wereldoorlog werd de helft van het oerbos Russisch.

Toeristisch interessant
1.Het dorp Bialowieza
In het dorp ligt het 'Paleispark' uit het einde van de 19de eeuw. Het park is aangelegd in Engelse stijl en bevat zo'n 100 verschillende soorten bomen en struiken, waarvan 80 exoten. Ook staat er een obelisk van koning August III ter ere van de een van de jachten. In het park staat verschillende historische huizen, de meeste uit de tijd van de Tsaren. Het oudste gebouw is het gerenoveerde landhuis dat op dit moment dienst doet als natuur-educatief centrum. Het park omringde vroeger het Tsarenpaleis, dat in de Tweede Wereldoorlog is afgebrand.
In het dorpje staat verder een stenen orthodoxe kerk, gebouwd tussen 1889 en 1893. Ook is er in het dorp een openluchtmuseum met houten architectuur uit Rusland. Het museum bevat onder meer een molen, een kapel en verschillende huizen.
2.De bomengroep 'Oud Bialowieza'
Vroeger was op deze plek een bosnederzetting. Op dit moment staan hier alleen nog oude monumentale eiken, vernoemd naar de Poolse koningen en Litouwse hertogen die hier hebben gejaagd. Vlak bij ligt een steen die het middelpunt van het oerbos aangeeft.
3.Het Wladyslaw Szafer landschapspark.
Dit park is opgericht om de bossen langs de weg tussen Hajnówka en Bialowieza te beschermen. Het beslaat een gebied van 17 km lang en 1 km breed. De beboste weg draagt bij aan het ongerepte en uitgestrekte karakter van het gebied.
4.Het dierenpark en wisent reservaat
Oorspronkelijk was het reservaat van zo'n 28 ha. bedoeld voor het terugfokken van de Tarpan, het Poolse wilde paard. Dit programma werd echter niet afgemaakt en het reservaat werd vervolgens gebruikt voor het beschermen van de Wisent. Sinds 1955 is het een belangrijke toeristische attractie. Op dit moment is het reservaat ook een dierenpark met wilde dieren uit de omgeving zoals, elanden, herten, wilde zwijnen, wolven en natuurlijk wisenten. Ook kan men er het Konikpaard (halfwild paard dat afstamt van de Tarpan) en een kruising tussen een wisent en een koe, Zubron genaamd, zien. Het reservaat is onderdeel van het Europese fokcentrum voor de wisent. Dit centrum is niet toegankelijk voor publiek.
5.Krachtplek 'Miejsce Mocy'
Deze magische plek was een vroeger waarschijnlijk een slavische offerplaats. Er liggen keien in cirkels en hopen. Er wordt beweerd dat de positieve energie van deze plek levende organisme helpt. De omliggende bomen hebben bijzondere vormen.
6.Wandelroutes
Er lopen twee gemarkeerde wandelroutes door het gebied. De Masiewo II – Kosy Most route en de Siemianwóka Reservoir route.
Naast gemarkeerde wandelroutes zijn er talrijke ongemarkeerde routes, fietsroutes en routes voor paarden.

VVV
Het Paleispark, 17-230 Bialowieza, tel./fax. 085-6812901, email: infobpn@bpn.com.pl

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (3 foto's beschikbaar in het hele album)

2 - foto72.jpg   
Foto: Stichting Wolka

1 - foto71.jpg   
Foto: Stichting Wolka

0 - foto70.jpg   
Foto: Stichting Wolka

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
(c) Kampereninpolen.nl