Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Dubicze Cerkiewne (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Dubicze Cerkiewne (gemeente):
Dubicze Cerkiewne ligt in het district Hajnówka, aan de uitlopers van het uitgestrekte bosgebied van Bialowieza. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten in dit gebied. Trekpleisters zijn de uitgestrekte bossen, een aangelegd meer aan de rivier de Orlanka, de zuivere lucht en het ontbreken van industrie. De gemeente Dubicze Cerkiewne telt 2 200 inwoners, voornamelijk orthodox gezind.

In dit gebied bevinden zich talloze archeologische bezienswaardigheden, met name ten zuiden van de rivier Narew. Hier liggen diverse Koerganen (steppegrafheuvels van de stam Koergan) en er zijn overblijfselen van nederzettingen aangetroffen. Het gebied kent een lange geschiedenis van oorlog en strijd. In de vroege Middeleeuwen werd het gebied binnengevallen door de Rus van Halych. Halverwege de 17de eeuw lieten de Zweedse bezetting (1655-1657) en de oorlogen met Transylvanië (1656-1657) en Rusland (1658-1660), diepe sporen na. Het landschap werd verwoest en cirka tweederde van de bevolking vond de dood. Later, in de tweede helft van de 18de eeuw werden houtvestersdorpen gevestigd, met als doel het oerbos te beheren en beschermen. Bij de Derde Poolse deling in 1795 – waarbij Polen werd opgedeeld tussen Pruisen, Rusland en Oostenrijk - liep de grens tussen Pruisen en Rusland dwars door deze gemeente.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de lokale bevolking gedwongen mee te vechten onder de Russische vlag. Velen werden gedeporteerd naar Rusland en zijn nooit teruggekeerd. Tijdens hevige gevechten in 1941 werden de dorpen Grabowies en Dubicze uitgebrand. De Russische troepen trokken zich gedwongen terug waarop het gebied door de Duitsers werd bezet.

Toeristisch interessant
1. Reservaten
Binnen de gemeente liggen de reservaten Czechy Orlańskie en Starzyna. Czechy Orlańskie omvat 78 ha 100 jaar oude dennen- en sparrenbossen. Starzyna ligt in het bosgebied Bialowieza en kent een rijke flora.
2. Het dorp Dubicze Cerkiewne
In Dubicze Cerkiewne bevindt zich een houten orthodoxe kerk uit 1946 met een ikonostase uit 1992. Bij de kerk staan grafstenen en kruizen, de oudste daterend uit 1873. In de buurt, bij Bachmaty, is een aangelegd meer met een recreatie centrum, waar men kan zwemmen.
3. Het dorp Stary Kornin
Stary Kornin was vroeger een bedevaartsplaats. Een heilig beeld zou wonderbaarlijke genezingen verrichten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is het beeld door de Russen meegenomen en sindsdien is het spoorloos. Er bevinden zich twee houten kerken gewijd aan de Aartsengel Michael en aan St. Anna.
4. Het dorp Werstok
Werstok ligt aan de bron van de rivier de Orla. Er staat een orthodoxe houten kerk uit 1768. Naast de kerk staan tientallen houten kruizen.
5. De dorpen Grabowiec, Wojnówka and Kryciski
In deze dorpen staan houten windmolens uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
6. Festivals en Markten
Festival van de Wit-Russische cultuur, augustus.
Folkloristische Markt ‘Na Iwana na Kupala’, juli.

VVV
ul.Glówna 67, Dubicze Cerkiewne, tel.085-6852054
Open van mei tot september.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl