Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Hajnówka (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Hajnówka (gemeente):
De gemeente Hajnówka ligt in het gelijknamige district Hajnówka. De helft van de gemeente bestaat uit bosgebied en is onderdeel van het uitgestrekte bosgebied van Bialowieza. Het gebied telt twaalf natuurreservaten en is rijk aan flora en fauna. Bijzonder is ook dat de Wisent, de Europese bizon, hier in het wild voorkomt. De gemeente heeft een oppervlakte van 29.344 ha en er wonen ongeveer 4.600 mensen.

Zoals veel andere gemeentes in de omgeving is de geschiedenis van Hajnówka nauw verbonden met het oerbos van Bialowieza. Het oerbos was een geliefd jachtterrein van de Poolse koningen. Het bos werd beheerd en bewaakt door houtvesters en wildbeheerders die woonden in kleine nederzettingen aan de rand van het bos. Een van deze nederzettingen was Skarboslawka, dat later werd hernoemd tot Hajnówka. Door dit dorp liep een koninklijke route. Bij de Derde Poolse deling in 1795, waarbij Polen geheel werd opgedeeld tussen Pruisen, Rusland en Oostenrijk, werd Hajnówka Russisch grondgebied, waarna het gebied diende als jachtterrein voor de Tsaren. Dankzij de goede infrastructuur van wegen en spoorwegen ontwikkelde het gebied zich voorspoedig.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden veel inwoners naar Rusland gedeporteerd. De verlaten bosgebieden werden gevorderd door Duitsers die er een uitputtende houthandel bedreven. In 1919 werd het gebied opnieuw Pools, waarna er in Hajnówka houtverwerkende industrie ontstond.
Tijdens de Russische bezetting aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn opnieuw veel inwoners naar Rusland gedeporteerd. Kort daarna werden door de Duitsers veel mensen getransporteerd naar werkkampen of concentratiekampen.
Op dit moment floreert het gebied, met name door de rijke natuur en omdat de stad Hajnówka de poort is naar het Oerbos Bialowieza.

Toeristisch interessant
1. Natuurreservaat Wladyslaw Szafer.
In dit natuurreservaat loopt een educatieve wandelroute, Harcerska Górka ('Padvindersberg') genaamd.
2. Het dorp Czyzyki
In Czyzyki staat een houten orthodoxe kapel uit het begin van de 20ste eeuw. Ook staan er oude houten huizen met een voor deze streek karakteristieke architectuur en houten windmolens, een ervan naar een vroeg-twintigste-eeuws Hollands model.
3. Het dorp Nowe Berezowo (Nowoberezowo)
In Nowe Berezowo bevinden zich enkele orthodoxe gebedshuizen: een kerk van de Hemelvaart van Christus, gebouwd tussen 1873 en 1876, een houten kerk uit 1771, gewijd aan St. Johannes Damascenus (de Theoloog), een kapel uit 1868 van de als heilige vereerde Russische nationale held Alexander Nevsky en een houten St-Jorisaltaar uit 1888.
4. De Heilige plek Krynoczka
Op deze plaats staat een houten orthodoxe kerk. Vlakbij ligt een bron met heilig water. De geschiedenis verbindt deze plek met de periode waarin de invallen van de Tartaren plaatsvonden. Monniken van Lawra Pieczerwska uit Kiev vonden in die tijd hier hun toevlucht.
5. Het dorp Dubiny
In Dubiny staat een orthodoxe kerk uit 1868. In de kerk bevinden zich onder meer een eikenhouten ikonostase en rijk versierde iconen, gemaakt door lokale kunstenaars.
6. Het dorp Topilo
Het dorp is gelegen aan het meer Topilo. Het is een ideale plek om even uit te rusten, te vissen en ’s avonds te genieten van een kampvuur. Vanuit het dorp vertrekt een educatieve wandelroute over de oude spoorlijn naar Hajnówka.
7. Stad Hajnowka
In Hajnowka is staat een moderne orthodoxe kerk.


Fotoalbum: (3 foto's beschikbaar in het hele album)

2 - foto8.jpg   
Foto: Rydel

1 - foto7.jpg   
Foto: Rydel

0 - foto6.jpg   
Foto: Rydel

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl