Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Kleszczele (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Kleszczele (gemeente):
De Gemeente Kleszczele ligt in het Hajnˇwka district en maakt deel uit van het gebied dat ook wel de groene longen van Polen wordt genoemd. Dit gebied kenmerkt zich door unieke natuurlijke, landschappelijke en culturele waarden. De prachtige bossen in het oosten van de gemeente grenzen aan het beroemde bosgebied van Bialowieza. De gemeente Kleszczele kent een mengeling van Oekrainers, Wit-Russen en Polen. Dit is duidelijk terug te vinden in de folklore, architectuur en de kerkgenootschappen van de bevolking. In de gemeente wonen 3.300 mensen, waarvan 2.000 in het dorp Kleszczele. Het gebied beslaat 14.200 ha, waarvan 37% bosgebied.

De geschiedenis van het gebied is direct verbonden met de geschiedenis van de stad Kleszczele, alhoewel de eerste aanwijzingen voor bewoning bij het dorp Toporki liggen. De naam Kleszczele wordt voor het eerst genoemd in documenten uit de 15de eeuw. In 1523 verwierf het stadsrechten. Tot aan de 16de eeuw werd de stad bewoond door Russische afstammelingen, die vanaf de vroege Middeleeuwen vanuit WolyniŰ (landstreek, tussen Kiev en Minsk) hier naar toe kwamen. Daarna trok de stad ook anderen wat onder meer leidde tot de bouw van een Rooms-katholieke kerk in 1544, naast de twee reeds dienstdoende Orthodoxe kerken. De opdracht voor de bouw van deze kerk kwam van koningin Bona, vrouw van de koning Sigismund II Augustus. De bloei van het stadje kwam ten einde tijdens de Zweedse bezetting en na een brand in 1777 stonden er nog maar 13 van de 181 huizen. Enkele jaren later, in 1794, was de stad deze klap te boven en kende 270 huishoudens. In die tijd was Kleszczele vooral bekend vanwege de teelt van komkommers en hop, die werden geŰxporteerd naar K÷nigsberg, de hoofdstad van Oost-Pruisen. Na de Derde Poolse deling, die Polen meer dan 100 jaar van zijn onafhankelijkheid beroofde, werd het gebied in eerste instantie bezet door Pruisen. Tijdens het congres in Wenen in 1815 werd het door Rusland overgenomen. De stad is ernstig verwoest tijdens de Tweede Wereld oorlog en veel inwoners zijn omgekomen. Na de oorlog werd de lokale bevolking regelmatig slachtoffer van rooftochten door Partizanen en bandieten. De stad heeft nooit zijn oude glans hervonden en ook de stadsrechten werden ingenomen.

Toeristisch interessant
1. Natuurreservaat Jelonka
In het bosgebied van Kleszczele ligt het natuurreservaat Jelonka dat zich uitspreid over 227 ha. Het reservaat moet het unieke landschap beschermen tegen kaalkap.
2. Het Dorp Kleszczele
In Kleszczele staan een Rooms-Katholieke kerk en een Orthodoxe kerk. Ook staat er een klokkentoren uit 1709. De houten gebouwen van het treinstation zijn zeer de moeite waard. Deze komen uit de 19de eeuw en zijn gebouwd in de Zwitserse Stijl.
3. Het dorp Dobrowoda
In het dorp staat een houten Orthodoxe Kapel uit 1950. Ook bevindt zich er een houten Orthodox relikwie uit de eerste helft van de 19de eeuw.
4. Het dorp Kosna
Hier staat een Orthodoxe St. Nicolaaskerk uit 1870. Op de kerkplaats bevindt zich ook een stenen doopvont uit de 18de eeuw en een mooie omheining met een stenen poort.
5. Het dorp Saki
In Saki staat een Orthodoxe kerk van de Heilige Dimitri uit de 18de eeuw. Ook staat er een houten klokkentoren uit de zelfde periode en een houten kapel met een bron uit de 19de eeuw.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl