Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Ciechanowiec (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Ciechanowiec (gemeente):
De gemeente Ciechanowiec ligt in het district Wysokomazowsze en is pittoresk gelegen in de vallei van de rivier de Nurzec. Het gebied kenmerkt zich door grote hoogteverschillen. Ongeveer eenderde van het gebied bestaat uit bos, water en uiterwaarden. Het water is bijzonder schoon en de rivieren Nurzec en Bug zijn zeer geschikt om te vissen. Andere kleinere rivieren die door het gebied lopen zijn de Kukawka, Pukawka en de Pelch. De bossen bestaan voornamelijk uit dennen, eiken en berken. Het mooiste bos is het 40 tot 80 jaar oude Rudka-bos. De aantrekkelijkste dorpjes in het gebied zijn, Wojtkowice Glinna, Wojtkowice Dady, Wojtkowice Stare, Tworkowice, Kozarze, Ciechanowiec, Pobikry and Malec. De gemeente strekt zich uit over ongeveer 20.000 ha en er wonen zo'n 10.000 mensen. Het dorpje Ciechanowiec is een van de oudste dorpjes in de provincie en telt 4.800 inwoners.

De eerste vermelding van Ciechanowiec dateert uit 1241. Het dorp werd in dat jaar aangevallen en in brand gestoken door plunderende Tartaren. In 1429 krijgt Ciechanowiec stadsrechten. De Kiszka-familie bouwde er aan de oever van de Nurzec een kasteel in de 16de eeuw. Helaas werd dit kasteel tijdens de Zweedse bezetting van 1655 tot 1657 verwoest. Het landhuis dat vervolgens op deze plek werd gebouwd is in 1915 door Russische troepen in brand gestoken. Op dit moment bestaan alleen nog de fundering en de gracht.
In de tweede helft van de 18de eeuw bloeide de stad. Jan Adrian Kluk, een bekende architect uit die tijd, bouwde hier tussen 1736 en 1739 een kerk en een ziekenhuis tussen. Na de Derde Poolse deling kwam Ciechanowiec in eerste instantie onder het bewind van Pruisen (van 1795 tot 1807) en later onder het bewind van de Russen. De stad was in deze periode opgedeeld in een Russisch en Pools deel. Het deel aan de rechteroever van de Nurzec, de nieuwe stad, was Pools, het deel aan de linkeroever, de oude stad, was Russisch. Door opstanden in het Poolse deel werd het 'nieuwe' Ciechanowiec in 1870 haar stadsrechten ontnomen. Aan het einde van de 19de eeuw floreerde hier de textielindustrie en stond het dorp bekend om haar paardenmarkten. De beide wereldoorlogen hebben grote vernielingen aangebracht in het gebied. Ongeveer tweederde van het dorp werd vernietigd en de Joodse bevolking, ongeveer de helft van de inwoners, werd grotendeels uitgeroeid. De heropbouw van het dorp heeft lang geduurd en jammergenoeg heeft het haar oude glorie nooit helemaal teruggekregen.

Toeristisch interessant
1. Het stadje Ciechanowiec
Het stadje heeft talrijke interessante gebouwen en attracties. Het oude complex van de parochiekerk dateert uit begin 15 eeuw. De kerk van het complex dateert uit de 18 eeuw. Buiten de kerk staat een monument uit 1850 ter nagedachtenis aan de beroemde priester K. Kluk. Verder staat er in de stad een monument van de Heilige Florian uit de 19de eeuw, een orhodoxe kerk uit de 19de eeuw en een ru´ne van de oude synagoge. Ook ligt er een kloostercomplex met een oud ziekenhuis uit de 18de eeuw en een pastorie uit de 19de eeuw. Aan de linker oever van de rivier liggen de overblijfselen van het oude kasteel uit de 15de eeuw. De stad heeft verder een groot landbouwmuseum dat in 1962 is opgericht. Het museum kent 8 afdelingen, waaronder een openluchtmuseum, een afdeling met landbouwwerktuigen, een botanische tuin, een tentoonstelling met beschilderde eieren en het grootste veeartsenijmuseum van Europa. Het museum heeft afdelingen in Drewnowo en Dabrowa Lazy waar oude houten windmolens staan. Het museum organiseert ook festivals, waaronder het festival 'Dag van het brood' en het concours voor het bespelen van Pastorale Instrumenten.
2. Het dorp Pobikry
In het dorp staat een parochiekerk met een oude begraafplaats.
3. Het dorp Winna Poswietna
Hier staat een parochiekerk een een molen.
4. Het dorp Tworkowice
De oude watermolen van het dorp is het bezichtigen waard.

Toeristische informatie
Gemeentehuis Ciechanowiec, ul. Mickiewicza 1, 18-230 Ciechanowiec, tel. 086-2771145

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (4 foto's beschikbaar in het hele album)

3 - foto200.jpg   
Foto: KSM

2 - foto199.jpg   
Foto: KSM

1 - foto198.jpg   
Foto: KSM

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
(c) Kampereninpolen.nl