Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Narewka (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Narewka (gemeente):
De gemeente Narewka ligt in het noordelijk deel van het district Hajnówka. Bijna het hele gebied ligt binnen de beschermingszone rond het oerbos van Bialowieza. Een groot deel van het Bialowieza Nationaal Park ligt binnen de gemeentegrenzen. De oppervlakte van de gemeente bedraagt 33.984 ha en er wonen ongeveer 4.400 mensen.

Het dorpje Narewka werd gesticht in 1639 door Tadeusz Wydra Polkowski, de eigenaar van een bovengrondse ertsmijn. Inwoners van het dorp waren mijnwerkers en bewerkers van ijzererts. In 1777 werd in opdracht van koning Stanislaus een Rooms-katholieke kerk gebouwd. Na de Derde Poolse deling, waarbij Polen werd opgedeeld door Pruisen, Oostenrijk en Rusland, werd Narewka Russisch grondgebied. Door de Russische invloeden werd er in 1864 een orthodoxe kerk gebouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog woonde er 1.200 mensen in het dorpje en waren er diverse fabriekjes, onder meer voor het vervaardigen van glas. In die tijd kende het dorp een grotere verscheidenheid aan etnische groepen dan heden ten dage. Polen, Wit-Russen en Joden leefden naast elkaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vrijwel alle Joden omgebracht.

Toeristisch interessant
1. Reservaten Siemianówka, Dolina Waliczówki en Gnilic
In de gemeente liggen drie bijzondere natuurreservaten. Het Siemianówka-reservaat ligt in de vallei van de rivier de Narew en bevat delen van het Bialowieza Nationale Park met prachtige beboste moerassen. Het Dolina Waliczówki-reservaat is ingericht om de flora buiten het bosgebeid te beschermen, waaronder de ecosystemen met riet. Het derde reservaat, het Gnilic-reservaat, beschermt het natuurlijke bos en de zeldzame planten, waaronder orchideeën en mossen.
2. Het Siemianówka reservoir
Voor de watervoorziening van Bialystok is in 1980 het Siemianówka stuwmeer aangelegd met een oppervlakte van 3.250 ha. Voor de aanleg van het meer zijn 5 hele dorpjes verplaatst. Omdat dit meer de waterstand van het oerbos Bialowieza beďnvloedt, is het nooit volledige in werking gesteld. Op dit moment is het meer zeer in trek bij watersportliefhebbers en vogelaars.
3. De rivieren Narew en Narewka
Beide rivieren hebben prachtige kano- en kayakroutes.
4. Het dorp Narewka
In het dorp staat een Orthodoxe kerk uit de 18de eeuw. Op de begraafplaats, ook uit de 18de eeuw liggen diverse bijzondere oude grafstenen. Ook is er in het dorp een Joodse begraafplaats met graven uit de 19de eeuw, macewa genaamd. In het centrum van Narewka staat verder een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Narewka zijn gevallen.
5. Het dorp Siemianówka
Het dorpje bestaat sinds de 17de eeuw. Er staan mooie houten huizen die goed bewaard zijn gebleven. Ook staat er een orthodoxe kerk uit de 18de eeuw. Het dorp ligt aan het stuwmeer.
6. Het dorpje Gruszki
Dit pittoreske dorpje ligt in de Narew vallei. In het dorp bevindt zich het departement voor bosbouw en natuur. Het departement heeft een permanente expositie over de natuur in het gebied, met onder meer insecten, paddestoelen en oude werktuigen en gereedschappen van boswachters.
7. Het dorp Stare Lewkowo
In het dorp staat een houten orthodoxe kerk uit de 18de eeuw. Ook is er een mooie houten priesterwoning uit begin 1900.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl