Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Czyze (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Czyze (gemeente):
Czyze is een van de vele agrarische gemeenten in het district Hajnówka. Er wonen veel Wit-Russen en Ukrainers. Opvallend is dat dialect sterk verschilt met dialecten uit nabijgelegen dorpjes. De meeste inwoners van Czyze zijn orthodox gezind. Czyze heeft een oppervlakte van 13 400 ha en er wonen ongeveer 2 900 mensen.

De naam Czyze wordt voor het eerst genoemd in 1529. De vroegste bewoners waren voornamelijk imkers en houtvesters werkzaam in het oerbos Bialowieza. Zij werden vaak gedwongen de adel te begeleiden tijdens de talloze jachten in dit gebied. Ook werden de lokale boogschutters opgedragen mee te doen aan rooftochten terwijl houthakkers en boswachters het koninklijke wild beschermden tegen dieven en boeren.

Toeristisch interessant
1. Het dorp Czyze
In Czyze staat een houten orthodoxe kerk uit 1812. Verder staan er in de omgeving van Czyze oude houten huizen en houten windmolens uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
2. Het dorp Kuraszewo
Hier staat de orthodoxe kerk uit 1868. Vlak bij Kuraszewo bevond zich vroeger een heilige bron. In 1930 werd op deze plek een orthodoxe kerk gebouwd. Verder is er in de buurt van Kuraszewo een koergan (steppegrafheuvel) afkomstig uit de 3de eeuw.
3. Het dorp Klejniki
In Klejniki bevindt zich een orthodoxe kerk uit de tweede helft van de 19de eeuw, met een mooie houten kapel uit dezelfde tijd.
4. Het dorp Zbucze
Op enkele honderden meters aan de westkant van Zbucze ligt een vroegmiddeleeuwse omwalling, ‘Okopy’ genaamd, wat letterlijk vertaald loopgraaf betekent. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat deze wal is gebouwd tussen de 10de en de 12de eeuw. De nederzetting werd bewoond door een Oost Slavische bevolking, die onder invloed stond van Rus van Kiev en de hertog van Turow. De omwalling heeft een doorsnede van 100 meter, wat vrij groot is voor die tijd. De verdedigingswal was 10 meter breed en 4 meter hoog. De gracht had een breedte van 6 meter.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl