Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Tykocin (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Tykocin (gemeente):
De gemeente Tykocin ligt in het district Bialystok. Het ligt aan de rand van het bosgebied van Knyszyn, tussen Narew Nationaal Park en het Biebrza Nationaal Park. De gemeente beslaat ongeveer 20.700 ha. En er wonen 6.900 mensen.

De geschiedenis van de gemeente gaat terug tot de 11de eeuw. In het dorpje Sierki zijn overblijfselen gevonden van een kleine nederzetting uit die tijd. Later, in de 14de eeuw neemt het aantal nederzettingen in het gebied toe doordat het gebied op de handelsroute ligt van Moskou en Vilnius (hoofdstad van Litouwen) naar Krakau en Poznan. In deze tijd vestigden zich ook veel Russen en Joden in het gebied en in 1425 krijgt het dorpje Tykocin stadsrechten. Koning Sigismund II Augustus bouwde in het gebied een van de grootste kastelen in Polen, dat als tweede koninklijk verblijf diende. In het kasteel bevond zich een grote wapenvoorraad, juwelen en een bibliotheek, afkomstig uit Vilnius. Tijdens de Zweedse bezetting in 1657 werd het kasteel zwaar beschadigd. Tykocin wordt na de Zweedse bezetting geschonken aan hetman Stefan Czarniecki, als erkenning voor zijn verdiensten tijdens de oorlog met Zweden. hetman Czarniecki geeft het land aan zijn dochter Aleksandra Katarzyna, die in 1654 trouwde met maarschalk Jan Klemens Branicki, waarna het gebied enkele generaties eigendom blijft van de Branicki familie. Tegen het einde van de 18de eeuw verloor de handelsroute zijn invloed, wat een directe invloed had op de bloei van Tykocin.
De Tweede Wereldoorlog heeft een grote impact op Tykocin gehad. Op 25 Augustus 1941 werden ongeveer 1.400 Joden omgebracht in de bossen nabij het dorp Lopuchowo (pogrom Tykocin). Er zijn bestaan verschillende versies over de rol van de Polen hierbij. Volgens sommigen werd de Poolse bevolking gedwongen mee te werken aan deze moordpartij. Anderen zeggen dat het initiatief van de moordpartij van de Polen zelf kwam.
In 1950 raakte Tykocin zijn stadsrechten kwijt maar in 1993 herwon Tykocin deze.

Toeristisch interessant
1. De stad Tykocin
Tykocin is een karakteristieke Poolse stad met oude architectuur. Er staat een kerk van de Heilige Drieeenheid uit 1750 in barokstijl. Bijzonder is de voorgevel van de kerk met aan weerszijde een zuilengalerij. In de kerk staat een zeer kostbaar orgel uit 1760.
2. Verder staat er in de stad een mooi monument van Stefan Czarniecki gemaakt door de Franse beeldhouwer Peter Coudray in 1761-1763.
3. Het klooster van de Bernadinnen en de St Elisabeth kerk aan de rand van de stad zijn tussen 1771 en 1790 gebouwd in opdracht van Jan Kazimierz Branicki.
4.Ook staat er de ruÔne van het kasteel van koning Sigismund II Augustus, uit halverwege de 16de eeuw. Het kasteel was gebouwd in de vorm van een diamant met vier ronde torens op de hoekpunten. Inmiddels is het kasteel door een particulier gerestaureerd.
5. De Synagoge van Tykocin, gebouwd in 1642, is een dierbaar monument van de Pools-Joodse cultuur. Sinds 1977 is de Synagoge een museum, verbonden aan het Podlasie museum in Bialystok. Het herbergt een mooie Joodse collectie. De Joodse begraafplaats in Tykocin stamt uit 1522 en is een van de oudste in Polen. Er lagen hier prachtige grafstenen van bijzondere rabbijnen. Helaas is de begraafplaats in de Tweede Wereldoorlog vernield. In Tykocin ligt ook een massagraf van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden. Ieder jaar komen er duizenden Joden van over de hele wereld (en ongeveer 10 000 jongeren uit IsraŽl) om de slachtoffers van de genocide te herdenken.
6. Het Narew Nationaal Park
Op 1 juli 1999 werd van de Narew vallei een Nationaal Park gemaakt. Het park kent een grote rijkdom aan flora, met name water- en moerasplanten. Daarnaast komen er ongeveer 200 soorten vogels voor, waarvan er 154 in het gebied broeden. Onder de soorten komen zeldzame tot zeer zeldzame vogels voor, zoals de Roerdomp, de Grauwe, Blauwe en Bruine Kiekendief, Porseleinhoen, Kleine Waterhoen, Poelsnip, Waterrietzanger, Kwartelkoning, Tureluur, Grutto. Het deel van de vallei tussen Kruszewo, Kurowo en Radule in het aangrenzende district Choroszcz is bijzonder interessant is voor het ' spotten' van dieren.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (3 foto's beschikbaar in het hele album)

2 - foto59.jpg   
Foto: E. i M.Wojciechowscy

1 - foto58.jpg   
Foto: E. i M.Wojciechowscy

0 - foto57.jpg   
Foto: E. i M.Wojciechowscy

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
(c) Kampereninpolen.nl