Home > Overzichtskaart > Gebieden > Narew Nationaal Park

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Narew Nationaal Park:
Het Narew Nationaal Park ligt in de bovenvallei van de rivier de Narew en omvat de moerasgebieden tussen Suraz en Rzedziany. Het park is opgericht in 1996 en bedraagt 7.350 ha. Het merendeel van het land is in bezit van kleine boeren en slechts 2.057 ha. is van de staat.
De Narewvallei werd voor een groot deel gevormd tijdens de ijstijd. De langzaam terugtrekkende gletsjer liet grote geÔsoleerde stukken ijs achter op het morene plateau. Het smelten van deze stukken 'dood' ijs zorgde voor het huidige vallei landschap. De vallei snijdt relatief diep in het morene plateau. De bodem van de vallei ligt 5 tot 25 meter lager dan de aangrenzende gebieden. De dikte van de glaciale afzettingen varieert van 117 tot 200 meter.
Een groot deel van de vallei is bedekt met laagveen met diktes tot 1 meter. Dit moerasachtige karakter ontstond doordat het rivierbed 4.500 jaar geleden veranderde van een meanderend in een breedvertakt rivierpatroon. Er ontstond een mozaiekstructuur van stroompjes, moeras en halfmoeras gebieden en gebieden met vaste grond.
Het gebied kent een rijke vegetatie. Er groeien ongeveer 200 vaatplanten, waarvan 13 beschermde soorten.
Het grootste bezit van het park zijn de talrijke vogels. Tussen 1979 en 1981 zijn er 179 soorten gesignaleerd, waarvan er 149 in het park broeden. Van een aantal soorten broedt zelfs 1% van de totale Europese populatie in het park. Ruim de helft van de vogels bestaat uit algemene soorten zoals wilde eend, rietzanger, rietgors, snor en de grote karekiet. Verder komen er veel soorten voor die kenmerkend zijn voor moerassige rietgebieden, waaronder porceleinhoen, kleine waterhoen, roerdomp, zwarte stern en de bruine kiekendief. Ook broeden er drie wereldbedreigde soorten, te weten zeearend, kwartelkoning en de waterrietzanger.
Er komen zo'n 40 zoogdiersoorten voor in het park, waaronder een kleine populatie elanden en otters. Verder is er een grote populatie bevers (ongeveer 260 exemplaren). Daarnaast komen er zo'n 22 soorten vissen voor en 13 soorten amfibieŽn.
In het park staan ook historische gebouwen, zoals het verdedigingswerk Koziolek (gebruikt tijdens de Zweedse bezetting), talrijke oorspronkelijke houten boerderijen met rieten daken, windmolens en kapellen. Bijzonder is een tochtje met een traditionele boot 'pychowka'. Deze boten werden vroeger gebruikt voor het vervoer van hooi en voor het vissen. In Suraz bevindt zich het particulier museum van Wladyslaw Litwinczuk over archeologie.

Toeristeninformatie
Narew Nationaal Park,
Kurowo 10,
PL-18-204 Kobylin Borzymy
tel: (085) 718 14 17, 718 13 91
tel: (086) 476 48 10, 476 48 11


 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (6 foto's beschikbaar in het hele album)

5 - foto136.jpg   
Foto: Marek Maliszewski

4 - foto135.jpg   
Foto: Marek Maliszewski

3 - foto134.jpg   
Foto: Marek Maliszewski

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
 
Relevante links:
 The board of Polish National Parks, Narew National Park   
 Narew National Park   
(c) Kampereninpolen.nl