Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Wizna (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Wizna (gemeente):
De gemeente Wizna ligt in het district Lomza. Een deel van de gemeente ligt in twee prachtige natuurgebieden: het Lomza Landschapspark van de Narew Vallei en het Biebrza Nationaal Park. Door het gebied stromen de Biebrza en de Narew. Het water van deze rivieren is bijzonder helder en rijk aan vis. De gemeente heeft een oppervlakte van 13.200 ha en er wonen ongeveer 4.500 mensen.

Al in de 6de eeuw was hier een ommuurde nederzetting die bescherming moest bieden tegen invallen van de Jatvingen. In 1379 werd Wizna het hoofdstad van Wizna-land, een district in het koninkrijk Polen, grenzend aan Pruisen en Litouwen. Wizna lag aan de handelsroute van Litouwen naar Krakow, de toenmalige hoofdstad van Polen. Eeuwenlang, van 1435 tot 1870 was Wizna een belangrijke stad in het noordelijk deel van MazoviŽ. Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog woonden er zo'n 3.300 mensen, waarvan enkele van Joodse afkomst. In de nabijheid van Wizna lag een belangrijk verdedigingslinie waar in 1939 hevig werd gevochten. De Poolse commandant Wladyslaw Raginis weigerde zich over te geven en blies zichzelf op in een van de bunkers. De slag om Wizna vond plaats tussen 6 en 10 september in 1939.

Toeristisch interessant
1. Het dorp Wizna
In het plaatsje staat een gerenoveerde gotische kerk. De kerk werd gebouwd tussen 1500 en 1519 en werd in de 20ste eeuw ingrijpend verbouwd. Na de Tweede Wereldoorlog is de kerk opnieuw verbouwd door de ernstige beschadigingen. Vlak bij de kerk staat een klokkentoren uit 1650. In het dorp staat ook een monument ter nagedachtenis aan de Poolse strijders in de Tweede Wereldoorlog. In de nabijheid van het dorp liggen de restanten van de middeleeuwse nederzetting Zamczysko op de Gora (berg) Zamkowa. Hier stond vroeger een houten kasteel dat in de 18de eeuw diende als een lokaal gerechtshof.
2. Het dorp Janczewo
In het dorp liggen de ruÔnes van een landgoed uit omstreeks 1900.
3. Het Lomza Landschapspark van de Narew Vallei
Dit park is opgericht in 1994 en omsluit de rivier de Narew tussen Piatnica en Bronowo. De totale oppervlakte van het beschermde gebied in het park bedraagt 19.664 ha, met daarbij nog 12.000 ha beschermd gebied buiten het park. De rivier de Narew stroomt meanderend door het gebied met veel bochten en zijgeulen. Het terrein kent grote hoogte verschillen die zijn veroorzaakt door de stuwingen in de ijstijd. Bijzonder is dat op een relatief klein gebied een grote diversiteit van ecosystemen voor komt, variŽrend van water- en moerasgebieden tot droge gebieden. Er leven ongeveer 40 soorten zoogdieren, onder meer wilde zwijnen, herten, reeŽn, hazen, fazanten en elanden. Verder leven hier 10 van de 15 in Polen voorkomende roofdieren. Ook de bever komt hier voor. Hij leeft in holen van de rivieroever en maakt zijn dammen in de kleinere stroompjes. De flora in het park bestaat uit 750 soorten vaatplanten, waarvan 40 beschermde en 90 zeldzame soorten.
4. Het Biebrza Nationaal Park
In dit bijzondere moerasgebied komen zoín 100 beschermde planten voor, waaronder Asplenium adulterinum (een zelfdzame varen), Drosera (Zonnedauw, een insectetende plant) en Cypripedium calceolus (behorend tot de orchideeŽn). Ook is het park het leefgebied van de bever, de nerts, de eland, de grote snip, de schreeuwarend en de kwartelkoning.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl