Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Punsk (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Punsk (gemeente):
De gemeente Punsk ligt in het district Sejny en is van oorsprong voornamelijk Litouws. Slechts 20% van de 4.600 inwoners is Pools. De inwoners kennen een rijke culturele traditie. Het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte bossen en prachtige meren, zoals het Sejwy-meer en het Boksze-meer in de omgeving van het dorp Przywstance. Door de gemeente lopen twee toeristische routes, een wandel- en een fietsroute. De gemeente spreidt zich uit over een gebied van 13.800 ha.

Tot de 16de eeuw was het gebied bedekt met de uitgestrekte bossen van het woud van Merecka. Echter rond deze tijd begon de voorzichtige ontginning en bewoning van het gebied. De eerste inwoners van het gebied kwamen uit Litouwen. De eerste verwijzing naar het gebied dateert uit 1559. Een van de kleine nederzettingen in het gebied was Stary Punsk. Kort hierna ontstond vlakbij de nederzetting Nowy Punsk. De twee nederzetting vormde de basis voor het huidige Punsk. In 1597 schonk koning Sigismund III Punsk een parochiekerk, onder de voorwaarde dat de dominee Litouws sprak. De precieze datum dat Punsk stadsrechten verwierf blijft onbekend. In 1606 wordt Punsk voor de eerste keer een stad genoemd en ontving het haar stadswapen.

Toeristisch interessant
1. Het dorp Punsk
In het dorp staat een stenen neogotische kerk uit 1881. De kerk heeft 5 altaars, waarvan er 1 van eikenhout met een prachtig beeld van de kruisiging. Het glas in lood, de schilderijen en het Litouws borduurwerk van de kerk zijn zeker ook de moeite waard. In de klokkentoren vlak bij de kerk is een expositie gewijd aan folklore weefsels. Verder kent het dorp het Etnografisch museum met zo'n 2000 objecten, voornamelijk gereedschap, gebruiksvoorwerpen en weefsel en een openluchtmuseum met enkele traditionele boerderijen. In de zomermaanden zijn er in het openluchtmuseum ook oude ambachten, zoals weven te bezichtigen.
2. Het dorp Smolany
In het dorp staat een neogotische kerk uit 1839. De kerk behoorde vroeger tot een kloostercomplex dat in dezelfde periode is gebouwd. De kloostergebouwen zijn zeker ook het bezichtigen waard.
3. Het dorp Trakiszki
Er staat een houten stationsgebouw uit 1896 in Trakiszki. Het gebouw kent een Russische stijl. Dit gebouw is niet meer in gebruik. Het dorp kent nog wel steeds een station, vanwaar men naar Litouwen kan.
4. Het natuurreservaat Bobruczek
Dit reservaat is ongeveer 1 ha groot en ligt in de nabijheid van het Boksze-meer. Het reservaat is opgericht om het leefgebied van de bevers te beschermen.

Toeristische informatie
Kiosk met toeristische informatie, ul. Mickiewicza 23, Punsk

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (4 foto's beschikbaar in het hele album)

3 - foto225.jpg   
Foto: Gemeente

2 - foto224.jpg   
Foto: Gemeente

1 - foto223.jpg   
Foto: Gemeente

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
 
Relevante links:
 http://www.punskas.pl/turinys-e.htm   
(c) Kampereninpolen.nl