Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Wizajny (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Wizajny (gemeente):
Wizajny ligt in het noorden van het district Suwalki tegen de grens met Litouwen en de enclave Kaliningrad. De stad Suwalki ligt op 40 kilometer van de gemeente. De gemeente spreidt zich uit over een gebied van 12.300 ha en er wonen ongeveer 3.000 mensen. Direct naast het plaatsje Wizajny ligt de Rowelska Gora (de Rowelska heuvel) met een hoogte van 298 meter. Vlakbij ligt ook de heuvelrug Gory Sudawskie. Verder liggen er in de gemeente talloze weiden en meren. Het gebied kent geen grote bossen. Alleen op de slopen van de heuvels komen kleine stukken bos voor. Poolse meteorologen noemen deze plek ook wel de Poolse poolgebied vanwege het karakteristieke microklimaat met lange koude winters.

In een tekst uit 1253 blijkt dat op de plek van het dorp Wizajny vroeger een Jatvingen nederzetting. In de 1547 werd hier het huidige plaatsje gesticht. Er woonden hier voornamelijk Litouwers, wat onder meer blijkt uit de namen van de andere dorpjes in de gemeente. De eerste eigenaar van het dorp was Krzysztof Radziwill, lid van een zeer invloedrijke Litouwse familie. Het stadje werd voor een groot deel verwoest door de Zweedse bezetting in 1655 tot 1657. Na de bezetting bleef de stad tot 1665 vrijwel leeg. In de 19de eeuw groeide het dorp aanzienlijk en in 1867 woonden er ongeveer 2.200 mensen. De groei was nauw verbonden met de oprichting van de grenskantoor, maar ook met de levendige smokkel in het gebied. In 1870 verloor de stad haar stadsrechten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad voor 70% beschadigd.

Toeristisch interessant
1. Het dorp Wizajny
De nieuw kerk is gebouwd na het afbranden van de oude kerk in 1825. In de kerk hangt een prachtig schilderij uit de 18de eeuw. Naast de kerk staat een klokkentoren uit de eerste helft van de 19de eeuw. In het zuiden van het dorp staat een landhuis uit begin 1800.
2. Rowelska Gora (Rowelska heuvel)
De berg ligt in een de heuvelachtige morene vlakte. Het hoogste punt is vooral door de windmolen makkelijk te herkennen. Op dit moment staan er 4 moderne windmolens voor de stroomvoorziening van Wizajny. Op de heuvel staat ook een observatiepunt. Van hieruit heeft men prachtig uitzicht op de uitgestrekte vallei van de rivier de Szeszupa. Op een heldere dag kan men zelfs de toren zien van de kerk in het Litouwse plaatsje Liubavas.
3. Het dorp Smolniki
Smolniki wordt ook wel de hoofdstad van het Suwalki Landschapspark genoemd. Van hieruit lopen diverse gemarkeerde wandelroutes. Smolniki zelf is pittoresk gelegen op een postglaciale plateau. Het dorp is omgeven door een van de mooiste landschappen in dit gebied. In de Poolse film Pan Tadeusz van Andrzej Wajda wordt dit landschap prachtig in beeld gebracht.

Toeristische informatie
Gemeentehuis, ul. Suwalska 2, tel. 087-5688049

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (2 foto's beschikbaar in het hele album)

1 - foto216.jpg   
Foto: M i E Wojciechowscy

0 - foto215.jpg   
Foto: M i E Wojciechowscy

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
 
Relevante links:
 http://www.wizajny.pl   
 http://www.smolniki.suwalszczyzna.net/   
(c) Kampereninpolen.nl