Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Piatnica (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Piatnica (gemeente):
De gemeente Piatnica ligt midden in het district Lomza. Het gebied omvat een deel van het Lomza Landschapspark van de Narew Vallei en het Kalinowo natuurreservaat. De gemeente heeft een oppervlakte van bijna 22.000 ha en heeft 10.600 inwoners. De schilderachtige ligging van Piatnica is aantrekkelijk voor toeristen, vooral voor wandelaars.

De eerste vermelding van Piatnica in historische documenten dateert uit 1381. Na 1435 werd Piatnica een leengoed en ontving het privileges voor een tolkantoor. De hertogen van MasoviŽ hadden er een prachtig landhuis. Na de Derde Poolse deling in 1795 werd dichtbij Piatnica een onderdeel van het Russische leger ingekwartierd. De Russen bouwden er rond 1900 een reeks verdedigingsbouwwerken, onderdeel van de verdedigingslinie aan de oevers van de rivieren Biebrza en Narew. De linie speelde een belangrijke rol bij de verdediging van Lomza tegen de inval van de Bolsjewieken in 1920. Ook deed de linie dienst tijdens de gevechten van Polen in 1939 tegen de Duitsers.

Toeristisch interessant
1. Het dorp Piatnica
In Piatnica staat een kerk met een neogotische inrichting uit de 18e en 19e eeuw. Op het kerkhof staat een monument van de Onbekende Soldaat ter nagedachtenis van strijd tegen de Bolsjewieken in 1920 en Tweede Wereldoorlog in 1939. Een zwerfkei naast de school herinnert aan de moed van de Poolse soldaten.
2. Het dorp Drozdowo
De 19de eeuwse kerk in het dorpje bevat enkele bijzondere objecten uit de 16e eeuw. Verder staat er een landhuis uit de tweede helft van de 18e eeuw dat wordt omgegeven door een fraai park. Sinds 1984 is in het landhuis een natuurmuseum gevestigd.
3. Het Lomza Landschapspark van de Narew Vallei
Dit park is opgericht in 1994 en omsluit de rivier de Narew tussen Piatnica en Bronowo. De totale oppervlakte van het beschermde gebied in het park bedraagt 19.664 ha, met daarbij nog 12.000 ha beschermd gebied buiten het park. De rivier de Narew stroomt meanderend door het gebied met veel bochten en zijgeulen. Het terrein kent grote hoogte verschillen die zijn veroorzaakt door de stuwingen in de ijstijd. Bijzonder is dat op een relatief klein gebied een grote diversiteit van ecosystemen voor komt, variŽrend van water- en moerasgebieden tot droge gebieden. Er leven ongeveer 40 soorten zoogdieren, onder meer wilde zwijnen, herten, reeŽn, hazen, fazanten en elanden. Verder leven hier 10 van de 15 in Polen voorkomende roofdieren. Ook de bever komt hier voor. Hij leeft in holen van de rivieroever en maakt zijn dammen in de kleinere stroompjes. De flora in het park bestaat uit 750 soorten vaatplanten, waarvan er 40 beschermde en 90 zeldzame soorten.
4. Het natuurreservaat Kalinowo
Natuurreservaat in het Lomza Landschapspark. Het reservaat omvat een glooiend bosgebied tussen de dorpen Kalinowo en Drozdowo. De rivier de Narew stroomt door het reservaat waarbij de oevers soms oprijzen tot 50 meter hoge ravijnen. Het reservaat bestaat grotendeels uit droge bosgronden, waarin eik en linde overheersen. Er komen zeldzame vogels en kleine zoogdieren voor en zeldzame planten, waaronder Lilium martagon, Neottia nidus-avis, Platanthera bifolia, Jovibarba sobolifera.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl