Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Krynki (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Krynki (gemeente):
De gemeente Krynki ligt aan de rivier de Krynka in district Sokolski. De gemeente grenst aan Wit-Rusland en eenderde van de gemeente behoort tot het woud van Knyszyn. Het gebied is zeer heuvelachtig en trekt 's winters veel wintersportliefhebbers. Ook kan men er mooie tochten te paard maken. Het mineraalwater Krynka dat door heel Polen wordt verkocht komt hier vandaan.
De totale oppervlakte van de gemeente bedraagt 16.600 ha. en er wonen ongeveer 3.900 mensen.

De nederzetting Krynki werd gesticht in het woud van Grodno aan de rivier de Krynka op de plek waar in 1429 het herenhuis van een hertog stond. In 1509 kreeg de nederzetting van de toenmalige koning Sigismund I de Oude een wapenschild, waarna het als stad gezien werd. De stad ontwikkelde zich voorspoedig maar kende ook tegenslagen, zoals de Pools-Moskovische oorlogen, de Zweedse bezetting en enkele epidemieŽn en branden. In 1659 verloren de Polen de slag om Krynki en het Moskovietenleger plunderde de stad. Na de Derde Poolse deling in 1795 kwam het gebied onder Russisch bewind. Veel later in de 19de eeuw groeide de stad sterk. Er ontwikkelde zich een textielindustrie, pottenbakkerijen, distillatie-fabriekjes. Veel van deze fabriekjes werden tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd waardoor het inwonersaantal sterk afnam. In de Tweede Wereldoorlog verdwenen vrijwel alle overgebleven fabriekjes.

Toeristisch interessant
1.Het dorp Krynki
Een belangrijk monument in Krynki is de synagoge uit 1850. De Joodse begraafplaats is een een stuk ouder en dateert uit 1622. Er liggen hier zo'n 3000 grafstenen. Naast de Joodse begraafplaats ligt het orthodoxe kerkhof met een kapel uit halverwege de 18de eeuw. De orthodoxe kerk dateert uit 1864 en heeft deels een neo-romaanse en deels een byzantijnse stijl.
In het stadje staat ook een katholieke kerk gebouwd tussen 1907 en 1913. De kerk is gebouwd op de plek van de oude katholieke kerk. De nieuwe kerk heeft nog interieurstukken van de oude kerk.
2. Het dorp Kruszyniany
In Kruszyniany staat een van de twee moskeeŽn in Podlasie. Tot omstreeks 1900 woonde hier de grootste Tartarengemeenschap van Polen. De moskee dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw en is de oudste van Polen. De houten moskee heeft twee torens en lijkt aan de buitenkant op lokale Christelijke kerken. Het interieur is echter onmiskenbaar dat van een moskee. Bij de moskee ligt de oude begraafplaats met grafstenen vanaf het einde van de 17de eeuw.
3.Het dorp Jurowlany
Dit dorpje dateert uit de 16de eeuw. Er staat een orthodoxe kerk uit de 19de eeuw en een houten huis van de orthodoxe klerk uit dezelfde periode.
4.Het dorp Zylicze
Hier staan de restanten van een oude landhuis, een graanopslag en boerderijen uit de tweede helft van de 19d eeuw.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (5 foto's beschikbaar in het hele album)

4 - foto141.jpg   
Foto: gemeente Krynki

3 - foto140.jpg   
Foto: gemeente Krynki

2 - foto139.jpg   
Foto: gemeente Krynki

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
(c) Kampereninpolen.nl