Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Trzcianne (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Trzcianne (gemeente):
De gemeente Trzcianne ligt in het district Moniecki. Ongeveer eenderde van de gemeente Trzcianne ligt in het Biebrza Nationaal Park. Door de gemeente lopen 4 rivieren. In het zuiden loopt de rivier de Narew, in het westen de Biebrza, in het noorden de Kosodka, een zijrivier van de Biebrza en in het oosten de Neresl, een zijrivier van de Narew. De rivieren bieden prachtige trajecten voor kanotochten. In het gebied komen veel wilde dieren voor waaronder wolven, elanden, herten, bevers en ook otters, marters en dassen. Verder komen er ongeveer 160 vogelsoorten voor, waaronder de bijzondere bastaardarend en de waterrietzanger. De flora in het gebied is zeer divers en bestaat uit onder meer moerasgebieden, veenvlaktes en moerassige bosgebieden. De gemeente strekt zich uit over een gebied van 33.000 ha. Er liggen 26 dorpjes in de gemeente en er wonen ongeveer 5000 mensen, hoewel het aantal jaarlijks terugloopt.

Het gebied werd tot de 13de eeuw bewoond door de Baltische stam de Jatvingen. Tussen 1401 en 1424 behoorde het gebied toe aan de Duitse orde, een militaire orde van kruisridders. De Duitse orde droeg het land later over aan Litouwen waarmee er een duidelijke grens tussen Litouwen en MazoviŽ ontstond. De grens liep langs de rivier de Trzszcianka door Trzcianne.
Onder Alexander Jagiellonczyk werden tussen 1492 en 1506 nieuwe gebieden in Litouwen, Rusland en MazoviŽ ontgonnen en bevolkt. In de gemeente Trzcianne ontstond in 1496 een parochie. Ook werd er een molen gebouwd bij de Wilamowka rivier en werden er nieuwe huizen gebouwd. In 1515 stelde koning Sigismund I de Oude Trzcianne de grenzen in het gebied vast en gaf verschillende dorpen, waaronder Trzcianne, stadsrechten. Het inwonersaantal nam sterk af door represailles van de Tsaren tijdens de verschillende opstanden in de 19de eeuw (waaronder de Novemberopstand en Januariopstand). Tot 1941 bestond de bevolking van Trzcianne voor het grootste gedeelte uit Joden. Hieraan kwam echter abrupt een einde aan door de Tweede Wereldoorlog. Velen werden gedeporteerd naar Irtysj (een strafkamp in SiberiŽ) en ook grafstenen herinneren aan de Joodse bevolking. De folkloristische identiteit is heden ten dage nog terug te vinden in de houten huizen, beelden, borduurwerk en geweven kleden.

Toeristisch interessant
1. Het dorp Trzcianne
Het dorp biedt een grote verscheidenheid aan attracties, waaronder wandel- en fietsroutes, kanotochten, fotografeer-excursies, paardrijden en 's winters sledetochten. In het dorp staat een oude classicistische kerk uit 1846. De poort van het oude kerkhof dateert uit de omstreeks 1850. Verder staat er in het dorpje enkele oude houten huizen met een karakteristieke architectuur.
2. Het dorp Gielczyn
In het dorp staat een parochiekerk uit 1777 en een zeer oude eik als een natuurmonument.
3. Ambachtelijke maaiwedstrijd Biebrza moeras.
Jaarlijks wordt in het Biebrza Nationaal Park een maaiwedstrijd gehouden, waarbij met een zeis in zo kort mogelijke tijd een veldje gemaaid dient te worden. De wedstrijd is ontstaan omdat het voor de lokale boeren, van wie de velden oorspronkelijk zijn, steeds minder rendabel is om de moerasgebieden te maaien. Het moeras is voor hen ver weg en moeilijk bereikbaar. Toch is het belangrijk dat het gebied gemaaid wordt om het moeras en het unieke en kwetsbare ecosysteem te handhaven. Wordt het gebied niet gemaaid dan zou het dichtgroeien en zouden elanden en bijzondere vogels als de waterrietzanger hier verdwijnen.

Toeristische informatie
Gemeentehuis, ul. Wojska Polskiego 10, 19-114 Trzcianne, tel. 086-2195056

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (3 foto's beschikbaar in het hele album)

2 - foto193.jpg   
Foto: Dariusz Sarnowski

1 - foto192.jpg   
Foto: Dariusz Sarnowski

0 - foto191.jpg   
Foto: Dariusz Sarnowski

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
(c) Kampereninpolen.nl