Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Jedwabne (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Jedwabne (gemeente):
De gemeente Jedwabne ligt in het oostelijk deel van het district Lomza. Het gebied waarin Jedwabne ligt is niet tot nauwelijks aangetast door vervuiling en maakt deel uit van de zogenaamde Groene Longen van Polen. De schoonheid van het gebied wordt gemarkeerd door een zeer afwisselend terrein. In het noord-oostelijke deel van de gemeente overheersen open vlakten en moerasgebieden. Het overig deel van de gemeente bestaat uit vlak en heuvelachtig morenegebied. (Morene is gesteente dat door schurende werking van een gletsjer verpulverd en meegevoerd is.) Het gebied heeft diverse klimaatkenmerken, wat leidt tot een grote variŽteit aan inheemse planten en kruiden. De gemeente telt iets meer dan 6 000 inwoners waarvan er 1 800 in het dorp zelf wonen. Het is een typisch agrarische gemeente. Het merendeel van de 16 000 ha. gemeentegrond wordt gebruikt voor het houden van varkens en runderen en het verbouwen van graan, aardappels en witte kool.

Het gebied werd ontgonnen in het eerste kwart van de 15de eeuw. Verschillende dorpen, waaronder Jedwabne, werden gevestigd. In 1736 kreeg Jedwabne stadsrechten van de Poolse koning August III. Daarbij ontving de nieuwe stad het privilege wekelijkse een markt op zondag te houden. Jedwabne verloor zijn stadsrechten na de Januari-opstand in 1863 tegen de Russische bezetting. Op dat moment woonden er 2 500 mensen.
Het dorp had vroeger twee fabrieken waar men gebreide handschoenen maakte en ontwikkelde zich gestaag. Deze ontwikkeling kwam abrupt ten einde na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Reeds in het eerste oorlogsjaar was het grootste deel van het dorp en het omliggende gebied verwoest. Het aantal inwoners zakte van 4 000 naar 700. Later, in juli 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de Joodse bevolking uitgemoord (Pogrom Jedwabne). De meeste slachtoffers werden levend verbrand in een schuur. De schatting van het aantal doden loopt uiteen van 380 (het Poolse instituut IPN) tot 1 600. De meningen over de ware toedracht van deze schokkende gebeurtenis lopen uiteen. Sommigen, waaronder de historicus prof. Jan T. Gross, beweren dat de Joden als vergelding werden vermoord door hun Poolse buren. Volgens anderen, zoals prof. Tomasz Strzembosz, was het een Duitse provocatie.

Toeristisch interessant
1. Biebrza Nationaal Park
500 ha. van de gemeente ligt in het Nationale Park Biebrza. In dit moerasgebied komen zoín 100 beschermde planten voor, waaronder Asplenium adulterinum (een zelfdzame varen), Drosera (Zonnedauw, een insectetende plant), Cypripedium calceolus (behorend tot de orchideeŽn). Ook is het park het leefgebied van de bever, de nerts, de eland, de grote snip, de schreeuwarend en de kwartelkoning.
2. Het dorp Jedwabne
De neogothische Jacobuskerk is gebouwd tussen 1926 en 1935. Daarnaast staat een neo-klassieke pastorie uit de tweede helft van de 19de eeuw. Aan het marktplein liggen diverse stenen en houten huizen van karakteristieke laat-18e-eeuwse en 19e-eeuwse architectuur. Ten zuiden van het marktplein staat een herenhuis met daarbij een park uit de tweede helft van de 18de eeuw. Op de plek waar in juli 1941 de Joodse inwoners zijn omgebracht ligt een gedenksteen. Ook op de marktplaats is een gedenkteken geplaatst voor deze slachtoffers.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl