Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Nowogród (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Nowogród (gemeente):
De gemeente Nowogród ligt in het district Lomza, 14 kilometer ten westen van de stad Lomza. Het noordoosten van de gemeente ligt op de Kurpie vlakte, een van de grootste etnografische regio's in Polen, rijk aan natuur en cultuur. De gemeente beslaat 10.000 ha. en er wonen ongeveer 4.000 mensen.

De geschiedenis van Nowogród begint tussen 1000 en 1200 toen er waarschijnlijk een omwalde nederzetting in het gebied lag. Later werd deze verplaatst naar de oever van de rivier de Narew en Nowogród genoemd, wat nieuwe omwalling betekent. In 1434 gaf één van de Hertogen van Masovië het dorpje stadsrechten. Het stadje bloeide in de 16de eeuw, onder meer door de handel in hout en barnsteen en er was een grote verscheidenheid aan ambachten en nijverheid. De Zweedse bezetting in 1655 en een grote brand maakte een einde aan de groei. Onder Russisch bewind, na de Derde Poolse deling in 1795, verloor de stad in 1869 haar stadsrechten.
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, in 1939 werd er in het gebied hevig gevochten tussen het 3de bataljon van Polen en de 33ste infanterie van Duitsland, waarbij het vooral ging om de controle van de overgang van de rivier de Narew. Na de oorlog kreeg Nowogród haar stadsrechten terug.

Toeristisch interessant
1. Kurpie vlakte
Dit gebied kent een grote diversiteit aan natuur. Vroeger bestond Kurpie uit een aaneengesloten bos. Tegenwoordig bestaat het gebied uit verschillende stukken bos. Verder komen er weiden, duinen en prachtige valleien voor van onder meer de rivieren de Narew en Pisa. Er komen wilde zwijnen, herten en elanden voor. Ook broeden er talrijke vogelsoorten waaronder reigers, de zwarte ooievaar, kraanvogels en zwanen. Er zijn twee mooie kanoroutes door het gebied, over de rivier de Narew en de rivier de Pisa.
2. Openluchtmuseum in de stad Nowogród
In de stad bevindt zich één van de oudste museums over Poolse rurale architectuur. Dit openlucht museum bestaat sinds 19 juni 1927 en beslaat vierenhalf hectare, met daarop 20 historische bouwwerken. Er zijn onder meer boerderijen, herenhuizen en kapellen te bezichtigen.
3. De stad Nowogród
In de stad staat een kerk met pastorie uit de 15de eeuw. De moderne uitstraling van de kerk komt door een renovatie in 1821.
In de omgeving van Nowogród zijn overblijfselen van de oude omwalling uit de 14de eeuw.
 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl