Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Dabrowa Bialostocka (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Dabrowa Bialostocka (gemeente):
De gemeente Dabrowa Bialostocka is ÚÚn van de grootste gemeentes in het district Sokolka. Het gelijknamige stadje ligt in het centrum van de gemeente en wordt gesplitst door de rivier de Kropiwna, een stroom die uitmondt in de rivier de Biebrza. Het stadje is pittoresk gelegen tussen morene heuvels en grenst aan het Biebrza Nationaal Park. Het is een ideaal vertrekpunt voor tochten in het noordelijk gedeelte van het park. Ook kunnen van hieruit tochten gemaakt worden naar het prachtige Woud van Augustow. De oppervlakte van de gemeente bedraagt 26.000 ha en er wonen ongeveer 13.600 mensen, waarvan 6.700 in de stad Dabrowa Bialostocka.

In de vroege Middeleeuwen was het gebied bedekt met uitgestrekte bossen begrensd door het moerasland van de rivier de Biebrza. De rivier werd beschouwd als de zuidelijke grens van het land van de Jatvingen, een Baltische stam. In de 16de eeuw trokken meer mensen naar dit gebied. De vrouw van de toenmalige koning Sigismund I de Oude, koningin Bona, introduceerde hervormingen, die samen met de gunstige lokatie, het dorp Dabrowa Bialostocka deed opbloeien. Het dorp ontwikkelde zich tot een handelscentrum en vanaf 1712 werd het gezien als een stad. Het duurde echter nog enkele jaren voordat officieel stadsrechten werden afgegeven (1772-1775), net voordat Polen in de Derde Poolse deling volledig werd opgedeeld tussen Oostenrijk, Pruisen en Rusland. In eerste instantie behoorde het gebied toe aan Pruisen, maar in 1807 werd het aan Rusland overgedragen. Lange tijd werd Dabrowa Bialostocka gezien als een agrarisch grensplaatsje. Tussen de beide Wereldoorlogen nam de handel echter toe en groeide het stadje. In 1936 waren er zo'n 110 kleine werkplaatsjes, vooral in handen van de Joodse gemeenschap. In 1939 kwam het gebied onder Russisch bewind en traden veel jonge mannen gedwongen in dienst van het Rode leger. De andere inwoners werden gedwongen om versterkingen te bouwen langs de Biebrza rivier, bij Grodno en Osowiec. Toen de Duitsers op 22 Juni 1941 Rusland binnenvielen werd het stadje platgebrand en werd het grootste deel van de Joodse gemeenschap uitgemoord.

Toeristisch interessant
1. Het stadje Dabrowa Bialostocka.
In het stadje staat een neogotische Rooms Katholieke kerk gebouwd tussen 1897 en 1902. De oude houten kerk werd door de inwoners zelf in ÚÚn nacht volledig gestript, uit vrees voor confiscaties door de Russen. Naast de kerk ligt een begraafplaats uit de 16de eeuw met een kapel uit eind 19de eeuw. De windmolen uit 1928 is gebouwd naar Nederlands model. Verder ligt er in het stadje een oud landgoed. Hier liggen nog steeds oude visvijvers die hier aan het eind van de 18de eeuw zijn aangelegd.
2. Het dorp Rozanystok
De kerk uit 1759 is gebouwd door Dominicanen in dezelfde stijl als de Jezu´etenkerk in Grodno met een barokke constructie en een rococo interieur. De kerk heeft de vorm van een kruis met drie schepen. De pastorie is gericht naar het zuiden. Verder staat er in het dorp een kloosterwoning 'Drapieznik' genaamd. De woning is door Orthodoxe nonnen in de 19de eeuw gebouwd. De kapel uit 1907-1915 werd door de nonnen als kerk gebruikt.
3. Het dorp Kamienna Stara
In het dorp staat een houten kerk uit de 16de eeuw. Dit is het oudste religieuze bouwwerk van Podlasie. In de kerk ligt het graf van generaal Nicodem Sulik, een heldhaftig generaal uit de Tweede Wereldoorlog. De as van de generaal en zijn vrouw is pas in 1993 van Londen naar Kamienna Stara verhuisd.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (4 foto's beschikbaar in het hele album)

3 - foto211.jpg   
Foto: gemeente Dabrowa

2 - foto210.jpg   
Foto: gemeente Dabrowa

1 - foto209.jpg   
Foto: gemeente Dabrowa

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
 
Relevante kaarten te bestellen via www.polenkaarten.nl:
Uitgever Type Gebied Titel Schaal
AtikartToeristischPodlaskie ProvincieWojewˇdztwo Podlaskie1:250.000
WZKartTopografischGrodnoN-34-83/841:100.000
WZKartTopografischSokolkaN-34-95/961:100.000
AtikartToeristischBiebrza Nationaal ParkBiebrza National Park1:100.000
(c) Kampereninpolen.nl