Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Goniadz (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Goniadz (gemeente):
De gemeente Goniadz ligt in het Monieczki district aan de rivier de Biebzra. De gemeente strekt zich uit over 375 km2 en er wonen ongeveer 5500 mensen. Tweederde van de gemeente maakt deel uit van het Biebrza Nationaal Park. De stad Goniadz, gelegen op een heuvel en met uitzicht over de Biebrza moerassen is zeer geschikt als vertrekpunt voor tochten door het Biebrza Nationaal Park.

De gemeente en het dorp danken haar naam aan het Slavische woord 'Gon', wat jacht of beverburcht betekent. Vroeger behoorde dit gebied tot MasoviŽ, een historische geografische regio in centraal Polen met Warschau als hoofdstad. De eerste vermelding van de Goniadz dateert uit 1358. In 1382 droeg Ziemowit IV, hertog van MasoviŽ, de nederzetting voor een periode van 20 jaar over aan de Orde van de Heilige DrieŽenheid. De Orde van de Heilige DrieŽenheid was een van de drie grootste ridderorders die op Kruistocht gingen. Na 20 jaar werd de stad in in tweeŽn gesplitst en verdeeld tussen MasoviŽ en Litouwen. Na verschillende eigenaren werd het gebied begin 16de eeuw geschonken aan Mikolaj Radziwill. Na zijn dood gaf Petronella Radziwillowna het dorp in 1547 stadsrechten, met als stadswapen een zwarte beer op een gele achtergrond. Vroeger kwam de zwarte beer veelvuldig voor in de bossen rond Goniadz en er waren regelmatig berenjachten. De stad kende een relatief lange periode van voorspoed, maar hieraan kwam abrupt een einde aan door de Zweedse bezetting van 1655 tot 1657. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad ernstig beschadigd en ook de Tweede Wereldoorlog liet diepe sporen na. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog stond de stad korte tijd onder Russische bewind door het Ribbentrop Ė Molotov pact, een overeenkomst tussen Rusland en Duitsland. In 1941 viel Duitsland Rusland aan, waardoor het gebied in Duitse handen komt. Bijna alle Joodse inwoners (die sinds 1620 in het gebied woonden) worden gedeporteerd en omgebracht. Op dit moment herinnert alleen nog de synagoge en enkele historische gebouwen aan de Joodse gemeenschap.

Toeristisch interessant
1.Verdedigingswerk Tsarenleger in Osowiec
Beroemd en onneembaar verdedigingswerk dat optimaal gebruik maakte van de moerassen als natuurlijke barriŤre.
2.De stad Goniadz
In de stad staat een kerk in neobarok-stijl uit 1922. De kerk is ontworpen door Oskara Sosnowskiego. Ook staat er een bijzondere kapel uit 1864 met een monumentaal kruis omgeven door drie torens. Rond het marktplein van de stad staan gebouwen die dateren uit de 16de eeuw. Verder zijn de gietijzeren kruizen langs het kerkhof, een houten watermolen uit de 19de eeuw en schuilplaatsen van Poolse verzetsstrijders, de moeite waard. 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (4 foto's beschikbaar in het hele album)

3 - foto153.jpg   
Foto: Gemeente Goniadz

2 - foto152.jpg   
Foto: Gemeente Goniadz

1 - foto151.jpg   
Foto: Gemeente Goniadz

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
(c) Kampereninpolen.nl