Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Grajewo (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Grajewo (gemeente):
Deze agrarische gemeente ligt in het gelijknamige district Grajewo en telt 51 dorpjes. Het gebied strekt zich uit over 31.000 ha. en er wonen 6.300 mensen, waarvan 2300 in de stad Grajewo. Eenderde van de gemeente ligt op het terrein van het Biebrza Nationaal Park. Het park is een van de grootste natuurlijke moerasgebieden in Midden Europa. Door het gebied stroomt ook de rivier de Elk. In het noordoosten van de gemeente ligt het prachtige Brajmury-meer, omgeven door riet. Ook liggen hier de meren Toczylowo en Mierucie. Het landschap is glooiend en ligt vol met geŽrodeerde keien en stenen die tijdens de laatste ijstijd vanuit ScandinaviŽ zijn meegevoerd. Ongeveer 30% van het gebied bestaat uit veen, wat daarmee een zeer waardevolle hulpbron is. De bossen in de gemeente bestaan voor het grootste gedeelte uit dennen en sparren. Het struikgewas bestaat uit jeneverstruik, struikhazelaar, lijsterbes, hagedoorn en kornoelje. De ondergroei wordt voornamelijk gevormd door wolfsklauw, lelietje van dalen, anemonen, wildemanskruid, enzovoorts.

Volgens historici is Grajewo tussen 1422 en 1429 gesticht door de toenmalige hertog van MazoviŽ, Janusz I. Hij noemde de stad naar een meer in de buurt 'Krejwy'. In de tweede helft van de 15de eeuw werd de stad eigendom van Jan Bialowieza. Na de bouw van de kerk in 1478 en het oprichten van een congregatie door de Poolse koning Casimir IV, nam ook het aantal inwoners snel toe. Koning Sigismund I de Oude gaf Grajewo in 1540 stadsrechten. Oorlogen zorgde echter voor een achteruitgang van de stad in plaats van verdere groei. In 1797 telde de stad nog slechts 218 inwoners (23 huishoudens). De stad was betrokken bij nationale opstanden tijdens de Russische bezetting (Novemberopstand en Januariopstand) en moest in 1870 haar stadsrechten inleveren. In de 18de eeuw kende Grajewo echter enige voorspoed door de aanleg van spoorwegen van Petersburg naar Warschau en van Brest naar Kaliningrad. Ook de bouw van kazernes voor het leger van de Tsaar zorgde voor meer welvaart. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd 20% van de stad vernietigd en vonden er veel executies plaats. Begraafplaatsen verspreid over de gemeente zijn hieraan een pijnlijke herinnering.

Toeristisch interessant
1. Het dorp Grajewo
In het dorp staat een parochiekerk met een klokkentoren uit de 19de eeuw. Verder staat er bij het kerkhof een kapel van de Wilczewscy familie uit 1839, de St. Anna kapel. Ook interessant is de watertoren van omstreeks 1900. Uit dezelfde tijd dateert ook een marktplein en twee rijen oude huisjes in het oude gedeelte van het dorp.
2. Het dorpje Ciemnoszyje
Bij het dorp ligt de zogenaamde Molotov Linie, een verdedigingslinie uit 1940/1941 bestaande uit 12 bunkers.
3. De meren Mierucie en Toczylowo
Deze prachtige meren zijn respectievelijk 102 en 31 ha. groot.
4. De dorpen Kapice en Dybla
In beiden dorpen staat een interessante kapel. De 19de eeuwse kapel in Dybla is van steen en is gebouwd in de klassieke stijl. De kapel in Kapice is van hout.
5. Het dorp Wojewodzin
Op de landbouwschool in Wojewodzin vlak bij Grajewo bevindt zich een klein museum met oude landbouwwerktuigen en gebruiksvoorwerpen. De voorwerpen zijn verzameld door leerlingen.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (3 foto's beschikbaar in het hele album)

2 - foto228.jpg   
Foto: www.grajewo.com

1 - foto227.jpg   
Foto: Gemeente Grajewo

0 - foto226.jpg   
Foto: Gemeente Grajewo

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
(c) Kampereninpolen.nl