Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Lipsk (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Lipsk (gemeente):
De Gemeente Lipsk ligt in het district Augustów en grenst aan Wit-Rusland. Het gebied kent een rijke natuur. Zowel delen van het prachtige woud van Augustów als een gedeelte van het Biebrza Nationaal Park liggen in de gemeente.
De gemeente zelf beslaat 18 442 ha. en er wonen 6 498 mensen. De stad Lipsk ligt op een heuvel in het noord-oosten van de Biebrza.

Lipsk wordt voor het eerst genoemd in documenten uit 1533. In 1580 kreeg Lipsk van de toenmalige koning van Polen, Stefan Bathory, stadsrechten. Bathory maakte in de Biebrza een grote rivierpoort ten behoeve van de handelsroute van Grodno naar Warschau. Door strategische positie heeft de stad in de loop van de geschiedenis veel geleden. Veel gebouwen zijn in oorlogen verwoest. In de 20ste eeuw is de stad door de twee Wereldoorlogen opnieuw ernstig beschadigd. In de herfst van 1939 vocht de divisie van majoor Henryk Hubal Dobrzanski rond Lipsk. Hubal verwierf grote faam door zijn moed en leiderschap. Hij vocht onder meer in Grodno tegen het Rode Leger, de slag bij Kock en de slag bij Cisownik, zijn eerste overwinning op het Duitse Leger. Hij was een van de eerste commandanten van het verzet, nadat het Poolse leger was verslagen. In 1940 overleed Hubal. Zijn lichaam werd door de Duitsers verminkt. De verzetsstrijders van het Armia Krajowa bleven de gehele Tweede Wereldoorlog actief.
Op 13 juli, 1943, werden 58 inwoners van Lipsk door de Duitsers geëxecuteerd in Naumowice bij Grodno (plaats in Wit-Rusland). Onder hen bevond zich de gezegende Marianna Biernacka, een plattelandsvrouw die vrijwillig de plaats innam van haar zwangere schoondochter. Marianna Biernacka werd in Warschau op 13 juni 1999 door paus Johannes Paulus II zalig verklaard.

Toeristisch interessant
1. De stad Lipsk
Lipsk heeft talrijke oude landelijke huizen met een unieke stijl. Ook staat er een neogotische kerk met een prachtig schilderij uit de 17de eeuw van de Moeder Gods. In het centrum van de stad staan twee monumenten. Eén voor Henryk Hubal Dobrzanski en één voor ‘Poleglym za Polske’ wat betekent, allen die voor Polen zijn gestorven. Lipsk heeft verder talrijke traditionele tapijtwevers. Hun werk is te zien in het gemeentelijke culturele centrum. Vanuit de stad vertrekken verschillende mooie kanoroutes. Ook is het mogelijk om ‘rafts’ te huren en de Biebrza af te varen. Verder zijn er groene toeristenroutes van Lipsk naar Augustów, de fietsroute ‘de Podlasie Stork Route’ en de fiets route R65, ‘de Zuidelijke Ring van de Suwalki Regio’
2. De bunkers in de buurt van Skieblewo
Deze groep bunkers van gewapend beton worden ‘de tanden van Stalin’ genoemd en diende als Russische verdedigingslinie tegen de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.
3. Het dorp Rygalówka
De kerk in het dorp deed tijdens de Russische bezetting dienst als Orthodoxe kerk. In de kerk zijn sporen van de Byzantijnse oorsprong terug te vinden. De mensen die hier wonen spreken met een Wit-Russisch dialect, maar zijn toegewijde katholieken en beschouwen zichzelf als Polen.
4. Het dorp Jasionowo
In Jasionowo ligt een massagraf van inwoners van het dorp die door de Duitsers zijn omgebracht als vergelding voor de banden die de zij onderhielden met de verzetsstrijders. Op 26 augustus 1943 werd het dorp vernietigd. Naast het graf is een kapel opgericht om deze gebeurtenis te herdenken.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant
(c) Kampereninpolen.nl