Home > Overzichtskaart > Steden en dorpen > Przerosl (gemeente)

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Przerosl (gemeente):
De gemeente ligt in het noordwesten van het district Suwalki. Een deel van de gemeente ligt in het Suwalki Landschapspark met het diepste meer van Polen, het Hancza meer. Het park is omgeven door post-glaciale heuvels, vlaktes bedekt met keien, valleien en meren. Er beginnen verschillende ongemarkeerde wandelroutes in de gemeente die leiden naar zeer pittoreske plekken in het Romincka woud, op de Szeskie heuvels, in het Suwalki Landschapspark en naar de rivier de Rospuda. Op de verschillende meren (Koscielne, Krzywe, Przystajne, Boczne, Lanowicze, Wersele), rivieren en moerasgebieden leven bevers, Amerikaanse nertsen en veel soorten watervogels. De lucht in het gebied is zeer schoon, door de vele bosgebieden en de afwezigheid van luchtvervuilende industrie. De oppervlakte van de gemeente bedraagt 12.400 ha. en er wonen ongeveer 3.200 mensen.

Przerosl bestaat sinds de 16de eeuw en is de oudste parochie van het gebied. Van 1556 tot 1870 had Przerosl eigen stadsrechten. De ontwikkeling van de stad was sterk verbonden met de handelsroute van Grodno naar Konigsberg. Tegen het einde van de 19de eeuw was het de grootste stad in het merengebied van Suwalki. Alleen het oude stadscentrum met het marktplein herinnert nog aan deze periode. Op de markt staat een gedenksteen voor de 400 jarige geschiedenis van de gemeente.

Toeristisch interessant
1.Het dorp Przerosl
Er is een stenen kerk uit de 20ste eeuw. In de kerk staan een diverse interessante schilderijen en beelden. Naaste de kerk staat een klokkentoren uit 1790 van twee verdiepingen. Dit is het oudste monument in het gebied. Op een van de uitgaande wegen staat een monument voor de 11 gijzelaars die geŰxecuteerd zijn tijdens de Tweede wereldoorlog.
2.Het dorp Hancza en het Hancza meer.
Het dorp Hancza is vooral bekend vanwege het gelijknamige meer. Het meer is 111,5 meter diep en daarmee het diepste meer van Polen. Er leven verschillende soorten vis in het meer waarvan de Kleine marene de meest voorkomende.
3.Het dorp Pawlˇwka
De parochie van Pawlˇwka is opgericht in 1923. In dat jaar werd er in het dorp een kerk gebouwd. Het hoofdaltaar bevat een schilderij van het Heilige Drie-eenheid. De zijaltaren zijn ook prachtig beschilderd. De houten klokkentoren stamt uit de 20ste eeuw.
4.Het dorp Prawy Las.
In de omgeving van het dorp is een bunkercomplex met Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (1 foto's beschikbaar in het hele album)

0 - foto107.jpg   
Foto: suwalszczyzna

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
(c) Kampereninpolen.nl