Home > Overzichtskaart > Gebieden > Romincka Woud Landschapspark

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Romincka Woud Landschapspark:
Het Romincka woud ligt in het grensgebied van Polen en Rusland. 12.000 ha is Pools en 24.000 ha is Russisch. Het Poolse deel strekt zich uit van Zytkiejmy en Goldap Het wordt ook wel de Poolse taiga genoemd. Het gebied heeft een post-glaciale karakter en de vegetatie lijkt op die van noordelijke gebieden. Kenmerkend zijn de moeras- en veenachtige valleien, meertjes en riviertjes omgeven door morene heuvels. De hoogteverschillen in het gebied bedragen 200 meter. Het bos bestaat voornamelijk uit dennen en sparren, elzen, eiken, linden en esdoorn. Het gebied heeft een wild karakter, dat mede tot stand is gekomen door de bever. De dammen die de bever in de riviertjes en stroompjes maakt, veranderen de uitgestrekte bossen in soms drassige gebieden met kleine plassen. Dit zorgt voor een betoverende en mystieke schoonheid. Door het gebied stromen twee grotere rivieren, namelijk de Bledzianka en de Bludzia.

De naam Romincka is afkomstig van de oud Pruisische naam van de Rominta rivier (tegenwoordig Bledzianka). Het gebied was in de Middeleeuwen een geliefd jachtterrein onder officieren van de Duitse orde en hertogen en koningen van het Duitse Rijk. Er leefden beren, wisenten en oerossen. In de loop der tijd zijn deze grote dieren verdwenen. Wel komen nog herten elanden, wilde zwijnen en wolven in het gebied voor. Keizer Wilhelm II had hier een jachtpaleis en was een fervent hertenjager.

Er lopen twee goedgemarkeerde wandelroutes door het bosgebied. De routes kunnen ook per fiets of te paard worden afgelegd. Interessant zijn verder de twee spoorviaducten van Stanczyki. Deze liggen aan de uitlopers van het woud.
Om het gebied te bescherming is van het Romincka woud in 1998 een landschapspark gemaakt. In het park liggen 6 reservaten.
1.Het veenbos-reservaat 'Struga Zytkijemska'.
2.Het reservaat 'Uroczysko Kramnik. Dit resevaat is speciaal ingericht op de kruipbraam (Rubus chamaemorus) te beschermen. De kruipbraam is een lage braamsoort die voorkomt op zure moerasgrond. In ScandinaviŽ komt deze soort veelvuldig voor en de jam (multe-jam) is daar een delicatesse.
3.Het veen-reservaat Mechacz Wielki ter bescherming van de veenmoerassen en haar flora.
4.Het bosreservaat Boczki. In dit reservaat liggen prachtige moerasbossen.
5.Het reservaat 'Dziki Kat' met droge dennen- en sparrenbossen.
6.Het florareservaat Czerwona struga beschermt het bos rond de rivieren. De struisvaren (Mattuecia struthiopteris) komt hier veelvuldig voor. De bladeren van deze varen kunnen tot 1,5 meter groot worden.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (4 foto's beschikbaar in het hele album)

3 - foto184.jpg   
Foto: Piotr Arabas

2 - foto183.jpg   
Foto:

1 - foto182.jpg   
Foto: Iwona Kolodziejczyk

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
(c) Kampereninpolen.nl